Schepencollege reageert op gesluierde vrouwen in zwembad Ter Leie

Redactie KW

Opschudding donderdagnamiddag in zwembad Ter Leie in Wervik. Twee gesluierde moslima’s liepen er met hun kinderen in het kleine bad rond in hun gewone kleren in plaats van een badpak. Het stadsbestuur tilt zwaar aan de feiten en onderzoekt de zaak.

Een trouwe bezoeker aan het zwembad postte de ongewone omstandigheden op Facebook. “Net zoals veel andere aanwezigen was ik gechoqueerd”, aldus de man die wenst anoniem te blijven. “Eerst en vooral: ik ben geen racist en heb respect voor iedereen zijn geloof.”

Geen douche of voetbad

“Mannen mogen geen losse short aanhebben”, gaat de man verder. “Dat staat duidelijk aangegeven. Deze twee vrouwen kwamen het zwembad binnen met hun gewone kleren, niet met een badpak. Om hygiënische redenen moet iedereen langs de douches en het voetbad passeren. De twee vrouwen kwamen met hun kinderen binnen via de route om het zwembad te verlaten. Ze namen dus ook geen douche of voetbad.”

“Ik dacht eerst dat de vrouwen iets kwamen vragen aan de redder vooraleer ze het water zouden opzoeken. Maar neen, ze gingen met kleren en al zwemmen. Niemand die zijn ogen kon geloven. Enkele mensen zijn zelfs uitleg gaan vragen bij de redder van dienst.” Volgens een andere trouwe bezoeker op donderdagnamiddag was het de eerste keer dat hij de twee vrouwen in het zwembad zag. “Ze kwamen binnen langs een deur die anders is gesloten, maar nu open stond om voldoende verluchting te hebben.”

Verbod op losse kledij

Het schepencollege nam kennis van het gebruik van de onaangepaste kledij en reageert naar de bevolking toe met een mededeling. “Dit kan niet”, zo lezen we. “De vraag naar de toegelaten kledij werd enkele weken geleden voorgelegd aan het schepencollege. Er werd duidelijk beslist en gecommuniceerd dat losse kledij verboden is het zwembad.”

“Een aansluitend pak op het lichaam, zoals een duikerspak, en een zwembadmuts zijn wel toegelaten. Al de rest is verboden. Lange gewaden of hoofddoeken horen niet thuis in het zwembad. Dat is niet hygiënisch. Als stad bekijken we het voorval van donderdag en communiceren nog eens duidelijk aan onze medewerkers wat wel en niet toegelaten is.”

“Iedereen gelijk voor de wet”

Fractievoorzitter Sanne Vantomme (N-VA) contacteerde donderdagavond zowel burgemeester Youro Casier als schepen van Sport Geert Bossuyt (beiden Vooruit). “Toen we in de vorige legislatuur tot de meerderheid behoorden, kwam dit vier jaar geleden al eens op het schepencollege”, reageert hij. “Voor ons was het er over en ben ik blij dat het met de reactie van de stad duidelijk is voor iedereen.”

Het is evenwel de vraag of die bezoekers zich in de toekomst nog zullen aanbieden in hun lange gewaden of hoofddoeken. “Het meest logische is dan toch dat ze worden weggestuurd”, geeft Sanne Vantomme aan. “Dat zou een must zijn want het reglement laat zoiets niet toe. Zo’n zaken kunnen voor ons niet door de beugel. Iedereen is gelijk voor de wet. Het begint met een boerkini en eindigt met aparte zwemuren voor moslima’s.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.