Schepencollege Koekelare sluit jeugdhuis Den Deugniet

Jeugdhuis Den Deugniet in betere tijden. © Foto Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het Koekelaarse schepencollege heeft dinsdag beslist om jeugdhuis Den Deugniet in de Sterrestraat onmiddellijk te sluiten. De beslissing kwam er volgens het schepencollege “na jaren van klachten van overlast, een manifest gebrek aan leiding en te weinig structuur in het bestuur.”

“Het jeugdhuis slaagt er niet in meer dan een café te zijn waar geregeld fuiven georganiseerd worden, met bijna altijd overlast en klachten tot gevolg”, luidt het bij het schepencollege. “De lokalen worden niet goed onderhouden en er werden vernielingen vastgesteld. Bij momenten zijn de lokalen een vuilnisbelt. Er zijn klachten over druggebruik in de omgeving van het jeugdhuis. Er is te weinig structuur in het bestuur, er is heel wat verloop en een deftige leiding ontbreekt. Zo is het schrijnend vast te stellen dat er gedurende langere tijd aanzienlijke geldsommen uit de kassa werden ontvreemd door onvoldoende controle. Er is ondertussen ook nog eens een huurachterstand van 4 maanden bij de gemeente.”

Onmiddellijke sluiting

“Ondanks de herhaalde inspanningen en overlegmomenten ziet het college geen vooruitgang, integendeel”, klinkt het voorts. “Het gaat van kwaad naar erger. Het college is van oordeel dat het lang genoeg geduld heeft gehad en dat er meer dan voldoende kansen werden geboden voor beterschap. In zitting van dinsdag 12 september werd beslist dat het jeugdhuis onmiddellijk dichtgaat. De gemeente zal instaan voor een correcte verdere afhandeling naar de eigenaar van het pand toe. Het bestuur van het jeugdhuis werd hiervan op de hoogte gebracht tijdens een nieuw onderhoud met het college.”

Meerwaarde

“Het college betreurt ondertussen dat de geboden kans onvoldoende gegrepen werd om tot een volwaardig jeugdhuis te komen. Een goed bestuurd jeugdhuis kon zeker een meerwaarde zijn geweest op vele vlakken voor de jeugd in onze gemeente. Sommigen leverden wel degelijk heel wat inspanningen, maar wanneer zij wegvielen of minder actief werden namen de problemen helaas fors toe, waardoor het college genoodzaakt werd om in te grijpen.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier