Schepen ziet vooruitgang in erfgoeddossiers

Schepen Kurt Claeys voor het Terminusgebouw aan het Stationsplein, waar Toerisme Oostende haar intrek zal nemen. (foto PM) © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Onlangs raakte bekend dat in West-Vlaanderen liefst 98 goedgekeurde dossiers met een aanvraag voor een renovatiepremie nog altijd op de centen wachten. Ook in Oostende staan er aardig wat ‘wachtende’ erfgoedpanden. Bevoegd schepen Kurt Claeys (Open Vld) laat weten dat heel wat daarvan de komende jaren worden aangepakt.

Via premies wil de Vlaamse overheid restauraties en renovaties van erfgoedpanden stimuleren. Al loopt dat niet altijd even vlot: sommige panden wachten al jaren op hun centen. Ook in Oostende zijn er zo heel wat dossiers. Bevoegd schepen Kurt Claeys (Open VLD) geeft meer uitleg: “Enkele panden op die lijst, zoals Beau Site of Rogier Palace, zijn in privéhanden en daar kunnen wij als stad natuurlijk niet veel aan doen. Wat ik weet, is dat je als eigenaar van een monument moet zorgen voor een onderhouds- en beheerplan voor de komende twintig, dertig jaar. Dan pas kan je een aanvraag doen. Dus daar kruipt veel tijd in.”

“Maar ik heb gesproken met bevoegd minister Mathias Diependaele (N-VA) en ik zie beterschap: de minister beloofde hiervan versneld werk te maken. Zo kwam het ook dat het dossier van de Hangaar in een stroomversnelling terechtkwam. Dus daar is er zeker de nodige inzet.”

Toch zijn er in Oostende heel wat dossiers die al vele jaren aanslepen. Schepen Claeys geeft een overzicht. “Het herstel van de Halfportaalkraan is in uitvoering. De bruggen in het Leopoldpark: dat dossier zit in aanbesteding. Hotel Terminus is ook in voorbereiding. Het is nog altijd de bedoeling dat de kantoren van Toerisme Oostende naar daar verhuizen. Naast een andere invulling. Maar wat dat zal worden, is nog niet bekend. Er is alvast veel interesse, ik krijg er veel vragen over.”

Nog op de planning: de Koninklijke Stallingen. Een dossier dat al jaren aansleept en zelfs mee het begin betekende van erfgoedvereniging Dement. Deze zomer raakte bekend dat de Vlaamse overheid 1,2 miljoen euro vrijmaakt voor de restauratie van de daken en de gevels ervan. “En dat zal niet meer zo lang duren”, zegt Claeys. “Ik plak er geen termijn op, maar dat zal in de komende jaren in de steigers staan.”

Gaanderijen

Nog zo’n heikel dossier: de Koninklijke Gaanderijen. “PMV, de stad, de uitbater en het agentschap Onroerend Erfgoed zitten nu samen om het over het dossier te hebben. Dus ook daar zit schot in de zaak. Wat de Nieuwe Gaanderijen betreft: ook daar hebben we een dossier ingediend en dat is ontvankelijk verklaard.” Verder nog op de planning: de terugkeer van de beiaardklok en het herstellen van de romp en dak van de molen van Stene.

“Er staat dus heel wat te gebeuren, de komende jaren. Je dient natuurlijk geen dossier in om het te laten afkeuren, hé. Maar ik heb de indruk dat het vooruitgaat, dat het in een stroomversnelling zit. Er zijn nog heel wat erfgoedpanden in privéhanden, maar ik voel ook daar een goede vibe”, geeft de schepen nog mee. (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier