Schepen zet Kortrijkse onthaalouders in de bloemetjes op ‘Dag van de Kinderbegeleider’

Schepen De Coene wil op korte termijn nog 110 kinderopvangplaatsen bij creëren in Kortrijk. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat kinderen meer kansen krijgen, als ze al vroeg naar de opvang gaan. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op 12 oktober vieren we in Vlaanderen de jaarlijkse ‘Dag van de Kinderbegeleider’. Dat wilde de Kortrijkse schepen van Kinderopvang, Philippe De Coene (SP.A) niet zo maar voorbij laten gaan. Hij bezorgde alle 560 kinderbegeleiders in de stad een kaartje en een klein geschenk. “De stad steunt kinderopvanginitiatieven financieel met een succesvolle starterspremie en sinds kort ook een aanmoedigingspremie voor onthaalouders”, klinkt het.

Schepen De Coene ging maandagochtend hoogstpersoonlijk langs bij onthaalmoeder Tante Connie ter ere van de ‘Dag van de Kinderbegeleider’. Connie Couckuyt baat een gezinsopvang uit voor acht kindjes in het Morinnegoed in Kortrijk. Ze was blij met de attentie die de schepen voor haar meebracht, maar sprak ook haar bezorgdheid uit.

“Tijdens de laatste lockdown bleef ik wel open voor die paar kindjes wiens mama of papa in essentiële sectoren werkten”, vertelt ze. “Daardoor ging mijn inkomen ferm achteruit, maar had ik geen recht op de premies van Stad Kortrijk. Ik moet toegeven dat je dan wel even denkt aan stoppen. Maar gelukkig waren er nog de premies van Kind en Gezin.”

Oproep

Schepen De Coene reageerde onaangenaam verrast op die uitspraak. “Maar tegelijk is dat een beetje een open deur”, weet hij. “We beseffen op het stadhuis dat ook onthaalouders het bijzonder moeilijk hebben. Daarom wil ik nog maar eens een oproep doen. De coronacijfers van afgelopen weekend in onze stad waren werkelijk dramatisch. Houd u aan de regels, zodat we een tweede lockdown kunnen vermijden en mensen als Connie kunnen beschermen.

“Meer dan ooit verdienen de circa 560 kinderbegeleiders van de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang in Kortrijk het om in de bloemetjes te worden gezet”, vervolgt de schepen. “De stad steunt kinderopvanginitiatieven financieel met een succesvolle starterspremie en sinds kort ook een aanmoedingspremie voor onthaalouders. Want hun statuut is gewoon niet goed. De Dag van de Kinderbegeleider grijpen we aan om voor elke kinderbegeleider in Kortrijk een attentie te voorzien in de vorm van een totebag met bedankingskaartje, een kortingsbon voor de aankoop van het boek ‘Natuur(lijk) Spelen’ (auteur is Kortrijks onthaalouder Mieke Vandromme) en een kleine tube verzorgende handcrème.”

Helden van de zorg

“Onze kinderbegeleiders zijn helden van de zorg. Ze laten onze kinderen groeien en bloeien, ook in deze moeilijke tijden. Vanuit Zorg Kortrijk organiseren we zelf kinderopvang, maar we voeren ook een actief ondersteuningsbeleid voor alle private initiatieven. Sinds 2015 hielpen we al 20 nieuwe kinderopvanginitiatieven opstarten met de stedelijke starterspremie, goed voor 242 nieuwe, vergunde plaatsen. We voorzien nu ook een aanmoedigingspremie om onze onthaalouders, die het vaak niet makkelijk hebben om uit te kosten te komen, jaarlijks een financieel duwtje in de rug te geven. Vorige maand kregen 40 onthaalouders deze premie van 200 euro voor de eerste keer.”

De schepen overhandigde Connie ook symbolisch een geschenkentas. Normaal organiseert ze elk jaar op dag van de kinderbegeleider een feestelijk ontmoetingsmoment met de ouders van haar opvang. Dit jaar kan dit jammer genoeg niet plaatsvinden maar willen we haar en alle andere kinderbegeleiders een hart onder de riem steken.

Er zullen maandag in totaal 560 attenties uitgedeeld worden voor alle begeleiders van de Kortrijkse kinderopvang. Dit zijn begeleiders van baby’s, peuters en ook schoolgaande kinderen. Dit jaar is extra dank zeker op zijn plaats, de kinderopvang bleef de voorbije periode open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier