Schepen van cultuur wordt bestuurslid van vzw openluchtmuseum Bachten De Kupe

Marcel Messiaen enkele jaren terug aan de poort van zijn levenswerk: “Sjiek dat Alveringem hulp aanbiedt. Ik hoop dat er nu ook boter bij de vis komt.” © Anne Bovyn
Redactie KW

Wat de voorbije 20 jaar onmogelijk leek, schijnt nu wel te zullen lukken. De gemeente Alveringem is bereid om het Izenbergse openluchtmuseum te hulp te komen en museumdirecteur Marcel Messiaen (100) aanvaardt voor het eerst die uitgestoken hand! Schepen Sylvie Thieren is toegetreden tot het bestuur van de vzw, een eerste stap richting samenwerking.

De bouw van het openluchtmuseum startte in 1971. Met de steun van Izenbergs pastoor Louis Vanheule kon Marcel Messiaen voor 99 jaar kerkgrond als bouwgrond huren en de schuur van eierboerderij l’Etoile op de grens tussen Hondschoote en Leisele was het eerste van 30 gebouwen. Alles wat 50 jaar geleden in een dorp aanwezig was, vind je hier.

Het museum heeft echter één groot probleem: omdat het niet erkend is door de overheid en geen financiële steun krijgt, heeft het een structureel tekort aan mensen en middelen. Werking en uitbating draaien vandaag op drie mensen van gezegende leeftijd: directeur Marcel Messiaen uit Westende die op 14 juni 100 jaar is geworden, zijn auto aan de kant heeft gezet en nog maar heel af en toe in Izenberge geraakt, en het Alveringems echtpaar Bertrand Vanrobaeys (83) en Odette Verbaere (79) die het museum openhouden.

Steun gemeentebestuur

Sporadisch springt ook vrijwilliger Wesley Willaert uit Keiem bij. Jozef Camerlynck (73) uit Lo is het vierde en laatste bestuurslid van de vzw. “Ik werk goed samen met Marcel”, zegt Jozef daarover.

Omdat het gemeentebestuur het museum waardeert en er stilaan toch enige hoogdringendheid mee gemoeid is, werd recent contact gezocht met de museumdirecteur. Medewerker Elke Verbeke van CO-IJzervallei, een cultureel samenwerkingsverband tussen Alveringem, Lo-Reninge, Houthulst en Diksmuide, fungeerde als tussenpersoon. De uitkomst was dat cultuurschepen Sylvie Thieren (CD&V) in het bestuur van de vzw komt, een essentiële stap richting verdere samenwerking. De gemeenteraad van donderdag 29 juli diende hiervoor haar akkoord te geven. Afgezien van Bart Niville (N-VA) en Bart Coppein (PRO) die zich onthielden, gebeurde dat ook.

“Sjiek dat dit toch al op de gemeenteraad gekomen is en dat de schepen erbij komt. Ik weet nu toch al iets meer”, reageert Marcel Messiaen schalks wanneer we hem daags na de raad naar een reactie vragen. “Vanaf de tweede helft van augustus ben ik beschikbaar voor overleg. Ik ben immers benieuwd naar wat de gemeente ons te bieden heeft.”

Uniek en origineel

“Het is prachtig wat Marcel in Izenberge uit de grond gestampt heeft en ik heb groot respect voor zijn inzet en die van de andere leden van de vzw”, zegt schepen Sylvie Thieren. “Maar het is ook duidelijk dat – zeker naar de toekomst toe – men bijstand nodig heeft. Het is mijn intentie om de glorie van weleer terug te brengen. Mijn plan is om zo spoedig mogelijk aan tafel te gaan voor overleg. Ik denk wel dat het essentieel is om alle collectiestukken te inventariseren, te poetsen en de huisjes te herschikken omdat ze te vol staan. Het museum blijft eigendom van de vzw, dat wel.”

Ook de Alveringemse burgemeester Liefooghe reageert: “Het museum bevat een schat aan waardevolle voorwerpen en machines. Het is uniek en origineel in zijn soort dankzij de koppigheid die conservator Marcel Messiaen eigen is en ook siert. Daarbij mogen we ook de rol van pastoor Louis Vanheule niet vergeten!”

“Vandaag is bij het bestuur het besef gekomen dat verjonging en hulp de enige piste is naar een toekomst. Dat daarbij aan het gemeentebestuur wordt gedacht, is een goede zaak!”

“Goed ontwikkeld, kan dit museum een mooie troef zijn voor het toerisme richting Alveringem én voor de eigen inwoners, zeker door de aanwezigheid van de herberg. “Ik hoop dat de toetreding van de schepen de start is van een lange samenwerking. En dat directeur Marcel en zijn drie kompanen nog lang gezond mogen blijven om de heropbloei mee te maken”, aldus de burgemeester. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier