Schepen stelt bewoners van ‘geschrapte’ straten gerust: “De stad draait op voor de kosten”

De straatnamencommissie buigt zich over een nieuwe naam voor zowel de Koning Leopold II-laan als de Cyriel Verschaevestraat. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De bewoners van de Cyriel Verschaevestraat en de Koning Leopold II-laan in Marke en Heule wonen binnenkort op een ander adres. Het grootste deel van de gemeenteraad vond het immers niet kunnen dat een ter dood veroordeelde collaborateur en de pleger van een volkerenmoord, geëerd worden met een straatnaam. De straatnamencommissie buigt zich nu over alternatieven. De bewoners van de straten reageren bezorgd. “Niet nodig”, volgens de bevoegde schepen. “De stad draagt alle kosten.”

Nadat eerder al zaakvoerders en bewoners uit de Cyriel Verschaevestraat in Marke kritiek uitten op de naamsverandering, geven nu ook lotgenoten in de Koning Leopold II-laan in Heule ruchtbaarheid aan hun ongenoegen. De 28 gezinnen die er wonen vrezen vooral dat de verandering hen heel wat geld, tijd en moeite zal kosten. “De akte van ons huis, de bank, mijn werk, het werk van mijn vrouw, de scholen van onze kinderen… Die zullen we allemaal op de hoogte moeten brengen”, aldus een gefrustreerde Leslie Merlevede (38). Hij woont al drie jaar ongeveer in het midden van de straat samen met zijn vrouw en twee kinderen. “Ik heb het gebeuren gevolgd in de media en vind de beslissing van het stadsbestuur ronduit belachelijk. Die naam bestaat al jaren, wat maakt het uit waar die vandaan komt?”, vraagt hij zich af. “Ik vind ook dat het bestuur eerst wel even had mogen overleggen met ons. Om eerlijk te zijn heb ik zin om gewoon te weigeren al onze papieren aan te passen. Die naam doet er voor mij niet toe. De rompslomp en de kosten wél.”

De inwoners krijgen een straatfeest op kosten van de stad – Axel Ronse, schepen van Cultuur (N-VA)

Leslie krijgt bijval van Tessa Cottignies (29), die een jaar geleden introk bij haar vriend op het einde van de straat. “Wat een belachelijk idee. Mijn vriend is echt woest. We vragen ons af of het stadsbestuur niks beters te doen heeft? Er zijn namelijk ook echte problemen in onze stad. De geest van Leopold spookt niet in onze straat rond hoor, schrijf dat maar op”, klinkt het zuur.

De 28 gezinnen die nu nog in de Leopold II-laan in Heule wonen, zullen binnenkort een nieuw adres krijgen.
De 28 gezinnen die nu nog in de Leopold II-laan in Heule wonen, zullen binnenkort een nieuw adres krijgen.© AN

Nooit bij stil gestaan

Toch komt er ook tegengewicht. Kenny Dedeurwaerder (39) had nog geen idee in wat voor storm zijn straat beland was, maar komt na even nadenken tot de conclusie dat hij de beslissing van de gemeenteraad begrijpt. “Het straatnaambord hangt nota bene aan mijn huis. (lacht) Ik woon hier al negen jaar en nog nooit heb ik of hebben mensen die op bezoek kwamen stil gestaan bij die straatnaam. Maar als je erover begint na te denken dan heeft het stadsbestuur natuurlijk wel een punt. Leopold II was niet bepaald een vriendelijke man. De beslissing is dus wel te verdedigen.” Kenny runt zijn eigen zaak als personal trainer vanuit zijn huis. Ook dat adres zal hij dus moeten laten aanpassen. “Of dat geld kost weet ik niet. Dat het wat gedoe zal zijn is zeker, maar drukwerk heb ik al niet. Ik werk vooral online. Dat zal wel mee vallen”, klinkt het kalm.

Als je erover begint na te denken, heeft het stadsbestuur natuurlijk wel een punt

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) stuurde donderdag een bewonersbrief uit om de inwoners van beide straten gerust te stellen. Hij benadrukt dat de stad alle kosten die gepaard gaan met de straatnaamwijziging op zich zal nemen. En dat, eenmaal de nieuwe straatnaam wordt ingehuldigd, er een straatfeest zal georganiseerd worden, gefinancierd door Stad Kortrijk. “Eventuele bezwaren tegen de nieuwe naam zullen behandeld worden”, klinkt het. “Wie zelf suggesties wil doen, kan daarvoor terecht bij de straatnamencommissie.”

Infomomenten

De stad organiseert ook een infomoment op zaterdag 7 december om 9 uur in de Cyriel Verschaevestraat en om 10.30 uur in de Leopold II-laan. De schepen belooft daarbij zelf aanwezig te zijn. De bal voor de naamsverandering ging aan het rollen door een voorstel van oppositiepartij CD&V. Zij vonden het niet kunnen dat een bekende collaborateur en ter dood veroordeelde een straat naar zich vernoemd kreeg. Axel Ronse deed daar met de Leopold II-laan in de naam van consequentie, nog een schepje bovenop. Opvallend genoeg was het ook CD&V (toen nog CVP, red.) die in de jaren 70 met de oorspronkelijke straatnaam op de proppen kwam. Fractieleidster Hannelore Vanhoenacker verontschuldigde zich daarvoor en riep de tijdsgeest in als verklaring voor de vreemde contradictie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier