Schepen roept toeristen op om coronamaatregelen strikt na te leven

“Laat ons niet laks worden bij het horen van de eerste positieve signalen. De weg is nog zéér lang.” Die boodschap verkondigt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele nadat er zaterdag een massa volk naar Knokke-Heist kwam afgezakt. Niet alleen op het strand en de Zeedijk was het koppen tellen. Het Zwin bijvoorbeeld was helemaal uitverkocht voor wandelaars.

Volle ondergrondse parkings bewijzen hoe druk het zaterdag was. © MM

“Het is heel logisch en gezond dat mensen in deze beproevende tijden de buitenlucht opzoeken om te bewegen en om de moraal hoog te houden en dat ook liefst doen op aangename plaatsen, zoals Knokke-Heist”, is Wittesaele in de eerste plaats begripvol. “Maar laten we niet laks worden bij het horen van de eerste positieve signalen over de cijfers. De weg is nog lang, zeer lang.”

De schepen schrok naar eigen zeggen dan ook toen hij zaterdag zag hoeveel volk er aanwezig was. “Ons strand, dat toch een dikke 12 kilometer lang is, zat naar coronanormen méér dan ‘vol’ en ook onze dijk zat zowat aan haar maximale capaciteit”, aldus Wittesaele.

Behalve dagjesmensen, valt op dat er momenteel heel wat tweedeverblijvers in Knokke-Heist vertoeven, een belangrijke doelgroep van de kustgemeente. “Samen met ons trouw shoppingpubliek zullen die ook altijd welkom zijn en blijven zolang de federale maatregelen dat toelaten”, stelt Wittesaele. “In goede en kwade dagen, zeg maar. Al roepen we nogmaals iedereen op: hou jullie alstublieft aan de regels en maatregelen. Het moet op ieder moment onze eerste prioriteit blijven, altijd top of mind.

Wachtrijen

Dat laatste slaat in de eerste plaats op de massa mensen die dit weekend – het is ondertussen traditie geworden in coronatijden – aanschoven aan de ijssalons aan zee. Al te vaak worden de afstandsregels daar met de voeten getreden, merken ze in Knokke-Heist.

“We begrijpen dat iedereen moet eten en drinken, maar de wachttijd wordt heus niet langer door meer afstand te houden, dat lijkt alleen maar zo”, zegt Anthony Wittesaele. Ook de samenscholingen van jongeren op het strand worden streng veroordeeld. De politie controleert wel degelijk, maar kan onmogelijk overal tegelijkertijd zijn.

“Wat dit jaar verwacht wordt van de politiediensten, is eigenlijk onmogelijk”, bevestigt Wittesaele. “Kijk, we zien met lede ogen aan hoe mensen in deze gevaarlijke tijden massaal samenkomen aan zee. Maar als dat de federale maatregelen zijn, moeten we ermee aan de slag. Al roep ik nogmaals op: doe het veilig.”

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.