Schepen Natacha Lejaeghere uit Middelkerke: “Gesloten winkels zorgen voor doods straatbeeld”

Schepen Natacha Lejaeghere. © Foto LC
Redactie KW

Natacha Lejaeghere (43) werd geboren in Nieuwpoort, maar woont al ‘eeuwen’ in Westende,waar ze een bekende verzekeringsmakelaar is. Natacha is de gedroomde schepen van Lokale Economie. Ze kent niet alleen de noden van de handelaars, ze weet ook perfect wat de hete hangijzers zijn. Met daarnaast onder meer nog Onderwijs, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking in haar portefeuille is de lijn naar een fraai ogende toekomst vlug getrokken.

“Lokale economie ligt me na aan het hart”, vertelt de nieuwe schepen Natacha Lejaeghere (LDD). “Dat er momenteel veel leegstand te bespeuren is, is een open deur instampen. Maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. In eerste instantie is het de bedoeling om de diverse handelscentra in alle deelgemeenten van Middelkerke aantrekkelijker te maken. En dat kan alleen maar door volledige transparantie. We moeten dringend, maar niet overhaast rond de tafel gaan zitten met de diverse handelaarsbonden. Samen met hen kunnen we Middelkerke, Westende, Lombardsijde en Leffinge stuk voor stuk onder de loep nemen.”

Samenwerken

“Het is onze bedoeling om uit die handelaarsbonden een overkoepelend orgaan te vormen, een klein bestuur dat alle bonden met elkaar kan verbinden. Geen losse organisaties meer, maar de krachten bundelen en samen dingen uitwerken. Zo bekomen we een soort eenheid waar iedereen beter van wordt. Bij onze eerste contacten voel je de noodzaak van een effectief werkend geheel. Momenteel wordt deze optimale vergadering tot in de puntjes voorbereid door onze diensten”, gaat de schepen verder.

Attractieve projecten

Natacha Lejaeghere is er vast van overtuigd dat samenwerking tot goede resultaten kan leiden: “Zodra de handelaars elk op hun terrein hun noden en wensen naar voor kunnen schuiven en die binnen het koepelorgaan kunnen uitwerken, staan we al een stuk verder. Je hoeft niet om de maand een of ander evenement op touw te zetten. We moeten opteren voor een drietal toppers. Projecten die niet alleen de Middelkerkenaar op de been brengen, maar ook kooplustigen uit de buurgemeenten naar Middelkerke en de deelgemeenten haalt. Activiteiten in groepsverband zijn aantrekkelijk. Samen met de dienst Toerisme en schepen Tom Dedecker is al een ontwerp klaargestoomd, een studie die we straks graag samen met de handelaars bespreken. Maar eerst moeten we er dringend werk van maken om de leegstand weg te werken. Daarvoor dienen de lege panden aantrekkelijk en ruim genoeg gemaakt worden. We moeten er naar streven om de winkelpanden zo divers mogelijk uit te bouwen. Een ruime keuze is sowieso aantrekkelijk en lokt volk. Onze eerste taak bestaat er nu in om alle handelszaken in kaart te brengen. Van daaruit vertrekkend kunnen we vaststellen welk soort handel we dringend nodig hebben in onze gemeente”, stelt de schepen.

Wintertoerisme

Middelkerke en Westende zijn van oudsher familiebadplaatsen. De jongste decennia wil de kustgemeente zich ook profileren als ideale locatie voor korte wintervakanties. Helaas zijn te veel handelszaken en horeca nauwelijks open of zelfs helemaal gesloten in het tussenseizoen. “De belangstelling voor wintertoerisme kan alleen maar groeien, maar er moet sterk gewerkt worden aan de toegankelijkheid. Open zaken trekken volk aan. Gesloten winkels zorgen voor een dood beeld in de straat en dan blijven de mensen weg. Vandaar de dringende opdracht om handel en wandel en horeca in kaart te brengen. Transparantie is ook hier het ordewoord. Afspraken binnen de sectoren omtrent sluiting- en verlofdagen zullen voorkomen dat in bepaalde regio’s geen enkele bakker, slager of restaurant open is. Overleg is hier de boodschap”, aldus Lejaeghere.

Kinderopvang

Naast Lokale Economie vindt de schepen ook dat er meer aandacht moet gaan naar kinderopvang. “We tellen in onze gemeente heel wat jonge gezinnen, maar helaas te weinig onthaalmoeders. Er liggen plannen op tafel om een groepscrèche uit te werken. Binnenkort kunnen we hierover meer vertellen. Bedoeling is om in de toekomst alvast uit te kijken naar vaste medewerkers voor kinderopvang. Samen met Kind & Gezin bekijken we momenteel enkele mogelijke formules”, geeft Natacha Lejaeghere graag mee.

Jeugd en Onderwijs

De nieuwe schepen is ook bevoegd voor Jeugd en Onderwijs. “Inzake onderwijs willen we in de eerste plaats de situatie om en rond de gemeenteschool in Westende Dorp onder de loep nemen. Momenteel huist de school op het Domein Calidris aan de Strandlaan. Er wordt overwogen om de bestaande school aan de Henri Jasparlaan om te vormen tot een multischool, waar tal van sectoren een onderdak kunnen in vinden. Deze knoop wordt binnenkort doorgehakt.”

“Wat jeugd betreft wordt momenteel bekeken of het mogelijk is om een specifiek jeugdhuis op een geschikte plaats uit te bouwen. Maar eerst peilen we naar de verlangens van de jeugd. Inspraak en transparantie zijn ook hier de sleutelwoorden”, besluit een energieke schepen Natacha Lejaeghere. (GKM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier