Schepen Jan Pollet ‘ment’ voor Chris Bourgois

Chris Bourgois online gemeenteraad (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Chris Bourgois online gemeenteraad (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

De beloofde vernieuwing is ingezet bij meerderheidspartij CD&V. Schepen Jan Pollet ruimt na een lange carrière als schepen de baan voor Chris Bourgois, die negen maanden inlooptijd bij gewezen wielrenner-fietsenmaker Pollet krijgt.

Een andere kandidaat voor een schepenzetel, Wim Vandenberghe, wordt voorzitter van de gemeenteraad. Jan Pollet was in zijn loopbaan hoofdzakelijk schepen van sport, iets dat hem op het lijf was geschreven en later ook van openbare werken en middenstand. Waar hij zich vroeger sterk profileerde als schepen van sport én met sportfunctionaris Gino Jonckheere een goede tandem vormde, had hij het de laatste jaren niet zo onder de markt. Dat hij en straks ook andere schepenen (Frank Casteleyn) deze legislatuur moesten wijken, was al van bij aanvang de intentie. Zo wil CD&V Jabbeke met een frissere beleidsploeg de tweede helft van deze legislatuur ingaan. “Jan zal op 1 januari nog negen maanden schepen zijn, maar zal reeds in die periode Chris Bourgois onder zijn vleugels nemen. 9 maanden later neemt Chris over, maar Jan blijft met raad en daad Chris en bij uitbreiding de partij bijstaan. Jan zal in de tijd die volgt zijn sterke schouders zetten onder de uitbouw van de partij en zal ook in de volgende verkiezing zich kandidaat stellen om de burger ook nog in de volgende legislatuur te dienen. Ik wil Jan dan ook uitdrukkelijk danken voor deze keuze”, zegt burgemeester Daniel Vanhessche die zelf … straks ook zal moeten wijken voor Hendrik Bogaert.

Een eer

“Toen ik 3 jaar geleden beslist heb om in de politiek te stappen, had dit maar één reden. Jabbeke nog beter te maken”, stelt Chris Bourgois, vooral gekend als voorzitter van KSV Jabbeke. “Ik ben geen klager van aard maar wil vooral graag meedenken met organisaties. Hoe kan je een gemeente beter maken? Dan moet je wel in de politiek stappen en dit is tot nu toe bijzonder goed gelukt in korte tijd. Ik wil nu graag de stap zetten van voorzitter gemeenteraad naar schepen omdat ik dan kan zetelen in het schepencollege waar je nog meer een positieve stempel kan drukken op het beleid. Je kan dan die verbeteringsvoorstellen doen die je nodig acht en waar mensen naar vragen of recht op hebben. Ik was bijzonder graag voorzitter van de gemeenteraad want hierdoor kreeg je echt zicht op de werking van een gemeente. Het was ook een eer om dit 2 jaar te mogen doen. Wanneer je een schepenambt uitoefent kan je ook geen voorzitter meer zijn van de gemeenteraad. Door nu al te fakkel door te geven aan Wim Vandenberghe kan ik de vrijgekomen tijd investeren in mijn opleiding als schepen en kan Wim zich volwaardig inwerken. Ik ben er ook vrij gerust in dat Wim dit zeer goed zal doen.”

Stage bij Jan

“Jan is meer dan 13 jaar actief in de politiek. Kent heel veel mensen en kent de lopende dossiers goed. Werken voor een gemeente is ook iets compleet anders dan werken in een bedrijf. Alle procedures en richtlijnen begrijpen en leren uitvoeren vraagt tijd. Opbouwen van een netwerk aan aannemers en intercommunales is ook zeer uitgebreid. Jan kan me dan overal voorstellen waar nodig. Als voorzitter van de CD&V wil ik ook starten met een mentorship programma waar nieuwe leden van de gemeenteraad op tijd opgeleid worden voor de toekomst. Ikzelf ben dagelijks bezig met opleidingstrajecten uit te stippelen in bedrijven en het is dan ook logisch dat we binnen onze partij het goede voorbeeld geven op vlak van opleiding. In eerste instantie wil ik wat goed is behouden en verder bouwen op deze fundamenten. Mijn accenten zijn vooral gebaseerd op betere communicatie met de burgers voor en tijdens de openbare werken. Wanneer je een baan voor iemand zijn deur opengooit dan is het vrij logisch en wenselijk dat je zeer veel communiceert met de betrokken burgers. Daarnaast wil ik ook een meerjarenplan uitwerken voor openbare werken en dit ook kenbaar maken als leidraad en visie voor de toekomst. Alles moet duidelijk in kaart gebracht worden. De middenstand schreeuwt in Jabbeke al jaren moord en brand dat het slecht gaat. Daar ik zelf zelfstandig ben voel ik mij meer dan aangesproken om hier serieus verandering in te brengen. In eerste instantie wil ik alle zelfstandigen verenigen in één groep want die zijn nu versplinterd en te weinig geconnecteerd met elkaar. Zelfstandigen kunnen zeer veel voor elkaar betekenen maar dan moet je elkaar ook goed kennen en waarderen. Dit principe werkt want dit doe ik ook via het voetbal van KSV Jabbeke. Er is al een raad voor lokale economie, er is ook UNIZO en vanuit die basis kunnen we alvast verder bouwen naar de toekomst. Verenigingen zie ik ook als miniondernemingen en deze neem ik mee binnen de groep van zelfstandigen. Mijn ultieme droom is dat groot Jabbeke bruist van energie en dit door initiatieven van lokale ondernemers en verenigingen die de burgers fier maken dat ze op de gemeente wonen.” (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.