Schepen Franky Demon droomt van sport- of jeugdruimte langs Boninvest

BRUGGELangs de Boninvest staat het enorme pand te koop waar Justitie al jarenlang in beslag genomen goederen opslaat. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon heeft wel wat ideeën voor de toekomst van de site: “Ik ben voorstander van een gedeeltelijke sloop zodat het groene karakter van de Vesten versterkt wordt. Er kan misschien ook ruimte komen voor sport en jeugd.”

De FOD Justitie gebruikt het complex al decennialang voor de stockage van in beslag genomen goederen. (foto D. Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De FOD Justitie gebruikt het complex al decennialang voor de stockage van in beslag genomen goederen. (foto D. Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

Ontwikkelaars die interesse hebben in een bijzonder ruim pand (2.700 m²) met parkeerplaatsen langs de Brugse stadsvesten, kunnen eens aankloppen bij de NV Befimmo. Deze vastgoedgenootschap, gelokaliseerd in het Brusselse en gespecialiseerd in de verhuur van kantoorruimte, staat voor dochteronderneming NV Fedimmo immers in voor de verkoop van het pand waar de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie al decennialang de in beslag genomen goederen stockeert: in de linkervleugel van het enorme complex. Daar staan onder meer heel wat voertuigen opgeslagen, waaronder naar verluidt enkele behoorlijk kostbare exemplaren. In de rechtervleugel huisde tot voor enkele jaren een afdeling van de FOD Financiën, de dienst voor de inning van penale boeten. “In een grote operatie van sale and lease back in 2006, waarbij Fedimmo 63 kantoorgebouwen van de federale overheid verwierf (om ze dan terug te verhuren aan de overheid, red.) , kwam ook het bewuste complex aan de Boninvest in handen van Fedimmo”, stelt account manager Michel De Vries van Befimmo/Fedimmo.

Beschermd stadsgezicht

“Maar omdat Financiën niet langer de kantoorruimte huurt, en het verhuren van kantoorruimte onze core business is, wordt het gebouw nu te koop gesteld.” De gebouwen op zich zijn niet beschermd maar de site is wel gelegen in het beschermde stadsgezicht van de Brugse stadsvesten. De Boninvest werd jarenlang gekenmerkt door een grote vlasspinnerij, later een mouterij en in 1920 werden de betreffende aaneensluitende gebouwen opgetrokken als dienstgebouwen en opslagplaatsen voor de stedelijke ruim- en reinigingsdiensten. In 1952 werden de vroegere spinnerij- en mouterijgebouwen op de site gesloopt.

Gedeeltelijke sloop?

Schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) heeft wel enkele ideetjes voor de toekomst van deze site. “Herbestemming van de bestaande bebouwing is mogelijk mits het om een functie gaat die zich integreert in de omgeving. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een woonfunctie, kantoren of nog passender zou iets van sport of ruimte voor jeugd zijn”, stelt Demon. “Een sloop van alle bebouwing en nieuwbouw is niet mogelijk; dit wordt in het bestemmingsbesluit duidelijk gesteld. Het zou ook een gemiste kans zijn om deze reeds verstoorde zone van de Vesten te herbevestigen. Persoonlijk ben ik fan van een gedeeltelijke sloop met behoud van de meest waardevolle delen. De vrijgekomen ruimte zou dan een versterking – of een herstel – zijn van het groene karakter van de Vesten. Zo zou het fietspad ook ruimer en veiliger worden. En in de extra groene ruimte zie ik in de zomer al een mooie Urb Egg of andere zomerbar komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.