Schattige pups Jack en Bolt nieuwe aanwinsten bij politiezone Arro Ieper

De politiezone Arro Ieper heeft er twee schattige aanwinsten bij. Jack en Bolt zijn Mechelse herders die later politiehonden willen worden. Hoewel ze nog maar enkele maanden oud zijn, kunnen ze al vanaf volgende week mee met hun baasjes het terrein op voor hun gewenningsstage. Over twee jaar zullen ze dan wellicht kunnen ingezet worden, zowel als drugshond als als patrouillehond.

We zien links inspecteur de Groote met Bolt en rechts inspecteur Deleu met Jack.© TOGH
We zien links inspecteur de Groote met Bolt en rechts inspecteur Deleu met Jack.© TOGH

De honden zijn de pupillen van inspecteur de Groote en inspecteur Deleu van de politiezone Arro Ieper. “Vorig jaar zijn we in de politiezone gestart met een testproject met politiehonden”, vertelt inspecteur de Groote. “Dat was met mezelf en mijn diensthond Thor. Ik kom over van politiezone Vlas. Dat testproject werd gunstig geëvalueerd waardoor beslist werd om dat uit te breiden naar twee hondengeleiders. In feite is het dus een nieuwe dienst die opgericht werd.”

Mee naar huis

Inspecteur Deleu was al actief als politieagent bij de politiezone en solliciteerde voor de functie van hondengeleider. “Nu zal hij een soort stage lopen totdat zijn hond op leeftijd is om een officiële cursus te starten”, vervolgt inspecteur de Groote, die benadrukt dat de hondengeleider en de honden een heel sterke band hebben. “ De honden verblijven constant bij hun begeleiders en gaan dus altijd mee met het baasje naar huis. Ik heb met Thor al een operationele hond en de puppy Bolt is de opvolger van mijn huidige hond. Inspecteur Deleu loopt met mij mee, dus wij doen de taken nu met twee. Tijdens de vrije momenten gaan we die honden socialiseren, trainen en opleiden, maar er zijn ook wekelijks twee specifieke momenten voorzien waarin we echt doorgedreven gaan trainen naarmate de honden ouder worden.”

Veel leren

Als ze administratief aangenomen worden – dat wil zeggen dat de honden potentieel genoeg tonen om geschikt te zijn als politiehond – dan kunnen ze starten met een officiële opleiding. “Als hondengeleiders staan we zelf in voor de opleiding tot op een bepaald niveau”, legt inspecteur de Groote uit. “Samen met hondengeleiders van andere politiezones gaan we op die manier die honden van alles leren, zoals agility, gehoorzaamheid, zoeken in gebouwen, zoeken in de natuur, aanvalswerk, verdedigingswerk…”

Vaak worden politiehonden opgeleid om ofwel drugshond of patrouillehond te worden, maar Jack en Bolt zullen van beide markten thuis zijn. “Het zijn twee-in-éénhonden, dual purpose. Dat wil zeggen dat ze zowel patrouillehond als drughond zullen zijn. In het gedeelte patrouille worden ze gebruikt om personen te lokaliseren en als verdedigingsmiddel. Het drugsgedeelte wil zeggen dat ze verdovende middelen opsporen in gebouwen en in voertuigen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.