Schade valt mee na brand bij Gilgemyn Recycling

De brandweer moest nog uren nablussen. © CL
Redactie KW

De schade na de brand op de terreinen van de firma Gilgemyn Recycling in Gullegem lijkt mee te vallen. “Dankzij de erg alerte reactie van mijn mensen en de snelle interventie van de brandweer bleef de schade beperkt tot enkel wat zwartgeblakerde muren” klinkt het opgelucht bij Wim Gilgemyn, de zaakvoerder.

Een dikke rookpluim die niet alleen tot kilometers ver zichtbaar was maar eveneens de volledige industriezone van Gullegem wist te bedekken. Het was het resultaat van een brand die een papiervoorraad bij de firma Gilgemyn in lichterlaaie zette. “Het enige wat we uiteindelijk weten is dat we waarschijnlijk nooit zullen weten wat de precieze oorzaak was van de brand” horen we bij de zaakvoerder. “We denken natuurlijk meteen aan glasresten die misschien tussen het papier en karton terecht zijn gekomen maar het kan eveneens aan vochtig karton gelegen hebben. Wanneer dat zuurstof kan trekken en oververhit raakt, kan het ook in brand vliegen. Een echt onderzoek naar de oorzaak is ook verloren moeite. Alles is compleet opgebrand en tijdens de bluswerken trok de brandweer de volledige berg uit elkaar. Ik ben gewoon erg opgelucht dat niemand gewond raakte.”

Hoewel de vlammen vervaarlijk dicht bij de gebouwen kwamen en de brandweer eveneens te kampen kreeg met een hardnekkige wind, bleef de schade aan de gebouwen uiteindelijk beperkt. “Enkele van onze collega’s merkten dat de papierberg begon te roken” gaat Wim verder. “Ze handelden erg snel en volgden de veiligheidsprocedures. Ook de hulpdiensten werden meteen verwittigd en die wisten de situatie erg goed in te schatten. Zo slaagden ze erin onze gebouwen te vrijwaren, waardoor enkel de muren wat zwartgeblakerd zijn. Het weekend werd gebruikt om alles grondig op te kuisen en vanaf maandag waren we terug operationeel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier