Schaatspret op de vijver in Blankenberge

Met het vriesweer van de afgelopen dagen veranderden heel wat beken in ijspistes. Ook de vijver naast het bezoekerscentrum van Natuurpunt Blankenberge trok vrijdagmiddag heel wat schaatsliefhebbers.

© MP
© MP

Dat net de plaats naast Natuurpunt zoveel mensen aantrekt, is niet toevallig. “Veel Blankenbergenaars kwamen hier vaak in hun jeugdjaren genieten van het ijs”, vertelt een koppel dat op het punt staat op het ijs te gaan. “Vroeger gebeurde dat elk jaar, maar nu is het alweer een uitzondering. Op zich kan dit ook geen kwaad voor de natuur. Het is niet zo dat we de velden beschadigen of de biotoop van de dieren verstoren. Ik weet niet precies hoe dik het ijs staat, maar het zal wel voldoende zijn aangezien er zoveel mensen op kunnen.”

Zeven centimeter

Dirk Content is conservator bij Natuurpunt en geniet net als vele anderen van de schaatspret. “Hier heb je een ijslaag van ongeveer zeven centimeter, dus volgens mij kun je hier wel verantwoord schaatsen. De vijver is ook heel ondiep, dus als je door het ijs zakt, kun je niet verdrinken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het stadsbestuur had de bevolking afgeraden om op het ijs te schaatsen, maar verzekerde geen politiecontroles in te zetten. Dirk zou als conservator de mensen op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen, maar hij ziet daar geen reden toe. “Ik heb geen zin om gendarme te spelen. Niemand doet hier iets verkeerd. De mensen houden genoeg afstand en als ze al in elkaars buurt komen, is het maar een seconde of twee. Voor hen is het ook een van de laatste kansen om van het ijs te genieten. Morgen is het weekend en zal er veel meer volk zijn en zondag zal het al beginnen ontdooien.”

Toch opletten

Een paar honderd meter buiten het Natuurpunt geniet een enkeling van zijn eigen stukje ijs . “Ik kies er bewust om niet tussen al de rest te schaatsen. Je moet wel opletten welke stukken je kiest. De vaart onder de brug betreed je beter niet. Gisteren waagden twee jonge Poolse mannen er zich op toen ze wilden magneetvissen en een van hen zakte door het ijs. De ander mocht hem dan helpen uit het water halen. Jong en onbezonnen hé.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.