Schaatsbaan in De Valkaart (Oostkamp) is schot in de roos

De leerlingen van Middenschool Sint-Pieter halen hun hartje op aan de schaatsbaan. © foto PH
Redactie KW

Dat eens iets meer mag zijn dan schransen aan eten en drinken hebben drie ondernemende zelfstandigen die een zaak uitbaten op het Valkaartdomein goed begrepen. Jean-Paul Devooght (Valkaartcafetaria en foyer), Christof Vanderspurt (‘t Bloemenhuisje) en Bart Dupont (Tennisclub) sloegen de handen in elkaar om op een gezellige manier families samen te brengen rond het kerstthema.

“Het idee kwam eigenlijk van ons drieën”, vertelt Christof Vanderspurt. “We twijfelden tussen een zomer- of winterbar maar uiteindelijk werd het een heus winterdorp met schaatspiste waar er van 18 december tot en met 12 januari allerlei activiteiten staan gepland. Elke dag is er iets te beleven.”

“Uiteraard kozen we voor een ecologische schaatspiste”, vult Jean-Paul Devooght aan. “Geen luidruchtige motoren en geen energiekosten. Zo’n synthetische baan zou de kwaliteit van ijs tot 98 % benaderen. Door het vele gebruik kan er ‘s avonds wel wat schaafsel op de schaatsbaan liggen maar dat vegen we er netjes van af en dat wordt door de firma Claeys die de baan leverde, gerecycleerd. Geen nadeel voor de natuur dus. Wij hebben 90 paar ijsschaatsen liggen, in alle maten, maar onze bezoekers mogen uiteraard ook eigen schaatsen meebrengen.”

De bar van het winterdorp is gezellig aangekleed zodat men zich bijna in een skihut op wintersport waant.
De bar van het winterdorp is gezellig aangekleed zodat men zich bijna in een skihut op wintersport waant.© foto PH

Woensdagnamiddag werd de schaatsbaan voor eerst opengesteld. De leerlingen van de Oostkampse middenschool Sint-Pieter waren er als de kippen bij om de baan uit te testen. We hoorden alleen maar lof: “Je kunt er heel snel op schaatsen en het is zoveel beter voor het milieu. Ik vind deze schaatsbaan zelfs stukken beter dan die in Brugge”, zegt Silke Tant (12). “Het is een beetje wennen. Je moet wel de techniek onder de knie hebben. (Margaux Clevers, 12). “Ik vind het net leuk om die techniek aangeleerd te krijgen van mijn vriendinnen.”

“Het is een uitdaging die we graag aangaan”, vatten Juline Lescouhier en Anna Feys samen. Oona Caestecker vindt het fijn dat alle kinderen van het lagere en het middelbaar een gratis ticket kregen om van de schaatsbaan te genieten: “Ik vind het moeilijk maar toch heel erg leuk om hier te kunnen schaatsen.” Ik kom zeker nog terug. Ook hun klastitularis is blij dat Oostkamp eens iets nieuws als aantrekkingskracht heeft.

“Je hoeft natuurlijk geen schaatser te zijn om naar dit winterdorp te komen”, besluit Nathalie Vanmassenhove van de catering. “In de andere tent is een mooie drankgelegenheid uitgebouwd en er zijn overheerlijke hamburgers, churros, appelbeignets en frietjes. Iedereen kan zich hier onderdompelen in de gezellige kerstsfeer. (PH)

Foto’s (PH): De leerlingen van Middenschool Sint-Pieter halen hun hartje op aan de schaatsbaan.

Foto’s (PH): De bar van het winterdorp is gezellig aangekleed zodat men zich bijna in een skihut op wintersport waant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier