Schaatsbaan De Piste is klaar voor grote opening: “Heel weinig geslapen de laatste dagen”

De laatste details volgen nog, maar deze gloednieuwe ijspiste is klaar om dit weekend te openen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het leek een onhaalbaar project, een droom zelfs. Toch trekken vrijdag de eerste schaatsters het ijzer aan op de nieuwe schaatsbaan De Piste, de allereerste ooit in Kortrijk. Vrijdagavond is de grote opening met een disco-avond.

“Ongelofelijk, dit is gewoonweg ongelofelijk.” De eerste woorden van Arne Vandendriessche, Kortrijks schepen van Sport, liegen er dan ook niet om. “Een maand geleden was dit een leegstaande loods, nu ligt hier een gloednieuwe schaatspiste. De passie en gedrevenheid van dit ondernemend trio kan met geen woorden worden beschreven.”

Disco-avond

“Toen de Gullegemse schaatspiste Finlandia de deuren sloot, stonden heel wat verenigingen op straat”, vertelt Kenneth Deryckere, samen met Marie Joye en Frank Meulebrouck de drijvende kracht achter De Piste. “Maar bijna meteen zijn we aan het bellen geslagen en enkele dagen later waren de eerste stappen, samen met het stadsbestuur van Kortrijk, al gezet. Vanaf dan is alles aan een rotvaart blijven bewegen en hebben we vooral heel weinig slaap gekend”, glimlacht Kenneth.

De schaatsbaan opent de deuren en vrijdag wordt de toon meteen gezet tijdens een disco-avond vanaf 19.30 uur. Dit betekent echter nog niet dat het trio languit in de zetel kan gaan liggen. “Er staat ons nog heel wat werk te wachten, vooral naar afwerking toe“, gaat Kenneth verder. “Iedereen is nog altijd enorm gemotiveerd en we hopen dan natuurlijk ook dat dit het duidelijk is dat we dit project van dag één met volle overtuiging hebben aangepakt. We hopen dat dit een boost kan geven aan de crowdfunding.”

Schepen van Sport Arne Vandendriessche tussen Marie Joye en Frank Meulebrouck, twee van de drie trekkers in.
Schepen van Sport Arne Vandendriessche tussen Marie Joye en Frank Meulebrouck, twee van de drie trekkers in.© CLL

Crowdfunding

De crowdfundingsactie is een belangrijke schakel in een financieel groot avontuur, maar loopt (nog) niet zoals gehoopt. “We hebben op heel wat steun van onze partners kunnen rekenen”, klinkt het. “Maar dat neemt niet weg dat we ook onze eigen spaarcenten duchtig hebben moeten aanspreken. We spreken al snel over een investering van meer dan 200.000 euro en dat is dan nog zonder de schaatspiste zelf gerekend. Ook het jaarlijkse kostenplaatje is niet van de poes. Om de schaatsbaan draaiende te houden, hebben we een werkingskost van 1 miljoen euro nodig. Bij banken kunnen we op dit ogenblik niet aankloppen omdat we werken met een pop-upvergunning, dus alle beetjes helpen.”

Schepen Arne Vandendriessche wijst ondertussen nog op de evolutie die de oude site ‘Vlieghe’ meemaakt. “Beetje per beetje transformeert deze plaats tot een recreatiehub. Naast schaatsen kunnen bezoekers hier ook komen paintballen en airsoften. En ook winterbar Sibäria gaat zich hier tijdelijk nestelen. Vanwege Vlaamse plannen is het nog even koffiedik kijken op lange termijn, maar de komende jaren wordt dit alvast een bruisende plaats.”

Wie zelf de crowdfunding wil ondersteunen, kan terecht op de website van de schaatspiste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier