Schaakclub Nikei bestaat 70 jaar: “Weg met het oubollig imago”

Naast enkele volwassenen die op vrijdagavond lessen volgen zien we rechtopstaand het bestuur van Nikei met van links naar rechts Kris Steen, Eric Vandecasteele, voorzitter André Steelandt, toernooileider Bart Denduyver en jeugdcoördinator Kristof De Beir. Secretaris Daniël Verbeke ontbreekt op de foto. © MVS
Redactie KW

Schaakclub Nikei mag zijn platina jubileum vieren. “In 1948 kwamen enkele vrienden op het idee om bij elkaar regelmatig thuis te schaken. Er werd besloten om aansluitend een kampioenschap te organiseren, dat gewonnen werd door Willy Vanderbeken”, blikt voorzitter André Steelandt terug. De vriendenkring sloot pas op 23 februari 1950 aan bij de Schaakfederatie.

De naam van de club verwijst naar het Griekse woord Nikè wat overwinning betekent. Het eerste lokaal was gevestigd in herberg Ons Huis op de Markt. De eerste voorzitter was Cyriel Buysse, die na een half jaar werd opgevolgd door Joris Logier. “Vanaf 1966 zorgde Marcel Denduyver voor een clubblad. Een traditie die we zijn blijven koesteren om alle info te verspreiden naar onze leden”, aldus André Steelandt. Omwille van het lawaai in de herberg koos het bestuur vanaf 1969 voor een nieuw lokaal in café-logement Station van Alvarez Depuydt. Van 1980 tot 1996 was de vereniging gevestigd in het parochiaal centrum waarna men uiteindelijk koos voor de lokalen van het oud-stadhuis in de Hoogstraat.

Op Dolle Dagen

“Momenteel telt de club 31 volwassenen en 46 jongeren. Kristof De Beir en Kris Steen geven regelmatig initiatielessen in de scholen. Met onze aanwezigheid op de Dolle Dagen maken we onze vereniging bij een breed publiek bekend”, vertelt de voorzitter.

Op de foto zien we het bestuur in 2000 bij de viering van het 50 jarig bestaan van de schaakclub. Staande van links naar rechts materiaalmeester Daniël Verbeke, toernooileider Bart Denduyver, ondervoorzitter André Steelandt, jeugdverantwoordelijke Pieter Henderyckx en zittende van links naar rechts Oscar De Smedt, voorzitter Joris Logier en secretaris Marcel Denduyver.
Op de foto zien we het bestuur in 2000 bij de viering van het 50 jarig bestaan van de schaakclub. Staande van links naar rechts materiaalmeester Daniël Verbeke, toernooileider Bart Denduyver, ondervoorzitter André Steelandt, jeugdverantwoordelijke Pieter Henderyckx en zittende van links naar rechts Oscar De Smedt, voorzitter Joris Logier en secretaris Marcel Denduyver.© repro MVS

“Vooral het jeugdschaken zit in de lift. Met onze jongeren nemen we deel aan het Vlaams Jeugdschaakcriterium. Vijf leden konden zich plaatsen voor de Vlaamse kampioenschappen. Vooral de 15-jarige Tim Jablonski heeft wellicht een mooie toekomst voor zich”, vertelt Kristof De Beir. “We organiseren tijdens dit feestjaar op zaterdag 26 en zondag 27 oktober het West-Vlaams Jeugdkampioenschap in Gistel”, vult André aan. “We blijven ons ook verder richten naar volwassenen. We willen het oubollig imago van het schaken doen verdwijnen. Momenteel geef ik aan een achttal volwassen individuele lessen waarna de geïnteresseerden kunnen aansluiten bij de Vlaamse Schaakfederatie”, aldus Eric Vandecasteele.

Publieke schaakborden

“Om het schaken te promoten, zou het stadsbestuur rond de Oostmolen of in een park grote schaakborden kunnen plaatsen waarbij iedereen die dit wenst een partijtje kan spelen. Dit gebeurt al vaak in het buitenland”, aldus de voorzitter. In een reactie liet schepen van Cultuur Ann Bentein weten dat dit na een overleg wellicht wel kan uitgewerkt worden maar dat eerst moet bekeken worden op welke locatie het demonstratieschaakbord kan geplaatst worden.

Op de foto zien we het bestuur van Nikei in december 1961 met staande van links naar rechts Louis Vandecasteele, Gaston Douvere, Willy Vanderbeken en zittende van links naar rechts Leon Billiet, dokter Willy Viérin, Joris Logier en Louis Vanhemelrijck.
Op de foto zien we het bestuur van Nikei in december 1961 met staande van links naar rechts Louis Vandecasteele, Gaston Douvere, Willy Vanderbeken en zittende van links naar rechts Leon Billiet, dokter Willy Viérin, Joris Logier en Louis Vanhemelrijck.© repro MVS

De bestuursleden onderstrepen ten slotte dat het schaken als denksport in een sterk clubverband veel voordelen biedt: van een positieve mentale ontwikkeling voor kinderen tot geheugentraining voor senioren. “Dit laatste wordt bewezen door het feit dat onze vereniging in 70 jaar slechts drie voorzitters kende”, lacht André Steelandt.

Op zondagvoormiddag 29 september is er in ontmoetingscentrum (Hoogstraat 1) gratis schaakinitiatie en je kan er ook inschrijven voor het jeugdschaken. Meer informatie op www.schaakgistel.be.

(MVS)

Freddy Debussche: “Volhouden is de boodschap”

“Een vriendin had een schaakbord en een beperkte kennis van het schaken. Elk wedstrijdje dat we speelden verloor ik. Ik wilde me echter bewijzen en ik zocht een club waar ik mijn kennis kon bijschaven”, aldus de gewezen de machinebouwer bij Philips Roeselare. “In Nikei kreeg ik op zondagmorgen in kleine groepjes les van Eric Vandecasteele. Bij mijn eerste deelnames aan een competitie stond ik altijd op de laatste plaats maar de bestuursleden moedigden we aan om niet op te geven. Nu ben ik aan mijn vierde seizoen toe en momenteel speel ik op de computer met tegenstanders uit de hele wereld”, aldus de 65-jarige Freddy.

Tim Jablonski: “Vooral het tactisch spelen boeit me”

“Ik leerde de schaaksport kennen via de KSA van Westkerke. Dat had je wellicht niet verwacht”, lacht Tim Jablonski, die in het Godelievecollege naar school gaat. Het bestuur van de schaakclub hoopt dat de beloftevolle jongere in oktober deelneemt aan de Provinciale Jeugdkampioenschappen in Gistel.

“In het seizoen 2019-2020 speelt hij als jongere reeds mee in onze volwassencompetitie”, aldus bestuurslid Bart Denduyver. “Wat me vooral aanspreekt, is het tactisch spelen met je tegenstrever. Dit kan trouwens wel voor een gedeelte aangeleerd worden”, aldus de 14-jarige Tim Jablonski.

Freddy Debussche: “Volhouden is de boodschap”

“Een vriendin had een schaakbord en een beperkte kennis van het schaken. Elk wedstrijdje dat we speelden verloor ik. Ik wilde me echter bewijzen en ik zocht een club waar ik mijn kennis kon bijschaven”, aldus de gewezen de machinebouwer bij Philips Roeselare. “In Nikei kreeg ik op zondagmorgen in kleine groepjes les van Eric Vandecasteele. Bij mijn eerste deelnames aan een competitie stond ik altijd op de laatste plaats maar de bestuursleden moedigden we aan om niet op te geven. Nu ben ik aan mijn vierde seizoen toe en momenteel speel ik op de computer met tegenstanders uit de hele wereld”, aldus de 65-jarige Freddy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier