Scala en Free Souffriau tijdens kerstconcert Gilde der Erepoorters in Roeselare

Het Berek van de Gilde der Erepoorters met enkele verantwoordelijken van de goede doelen. (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Op zaterdag 21 december vindt de negende editie van het kerstconcert van de Gilde der Erepoorters plaats. Het wordt een optreden van het Scala-strijkorkest, de Scala-band, het Scala-koor en zangeres Free Souffriau. Een uniek concert van alles wat Scala te bieden heeft en de Roeselaarse Erepoorters hebben de eer om dat eerst aan het grote publiek aan te bieden.

Het was een glunderende voorzitter of hoofdman van de Gilde der Erepoorters die ons te woord stond. “Ons negende kerstconcert op 21 december wordt inderdaad een echte topper”, begint Eddy Brouckaert. “De vorige edities waren dat eigenlijk ook want de Gilde der Erepoorters heeft een concept ontwikkeld dat nog niet bestond in Roeselare. Wij organiseren een kerstconcert en proberen steeds een grote naam te koppelen aan een lokale groep of koor. Zo mochten we al Barbara Dex muzikaal koppelen aan Vox Musica en Dana Winner aan het Onze-Lieve-Vrouwkoor Jubilate. Vorig jaar was eigenlijk een uitzondering op die regel want dan was het enkel het indierockkoor Scala, onder leiding van de Kolacny-broers, dat een optreden gaf voor een uitverkochte Spil.”

Strijkorkest en band

“Na dat optreden vorig jaar hebben we al eens gesproken om Scala in 2020 opnieuw uit te nodigen voor ons 50-jarig bestaan maar dat bleek niet mogelijk. Maar Scala zelf kwam met de idee om op volle sterkte en met een nieuw project uit te pakken. Maar het moest wel in 2019 zijn. Toen we het voorstel hoorden, moesten we niet lang nadenken. Het Scala-koor zal in De Spil niet alleen begeleid worden door de piano maar ook door een vijfkoppige band en door een zestienkoppig Scala-strijkorkest. De arrangementen van de Scala-nummers voor strijkers roepen meteen de eindejaarssfeer op. Dat maakt het kerstconcert extra feestelijk.”

“Bovendien komt er met Free Souffriau ook een gastzangeres naar De Spil. En Free harmonieert perfect met Scala. Verleden jaar trad Scala op tijdens een privé-feest waar ook Free Souffriau als zangeres aanwezig was. Ze zongen toen enkele nummers samen en dat voelde zo goe aan dat zowel koor als zangeres daar graag een verlengstuk aan breien. Tijdens de eindejaarsperiode treden ze slechts drie keer samen op: eerst tijdens ons concert in Roeselare en daarna in De Singel in Antwerpen en in de Scala-thuisstad Aarschot. Wij zijn ongelooflijk trots dat we de onuitgegeven combinatie van Scala-koor, Scala-band, Scala-strijkers en Free Souffriau in primeur in Roeselare. En ja, voor ons 50-jarig bestaan zullen we dan nog met iets even straf moeten komen. Maar dat bekijken we dan later wel (lacht).”

Goede doelen

Zoals met iedere actie van de Gilde der Erepoorters vloeit ook een aanzienlijk deel van de opbrengst naar het goede doel. Dit jaar zijn dat Onze Jeugd, NieuwjaarsActieRoeselare of NAR en Kloen. De vzw Kloen zal de opbrengst gebruiken om materiaal aan te kopen voor hun ziekenhuisclowns en om te investeren in hun project tegen prikangst. Onze Jeugd wil het geld besteden aan het inrichten van een speelplaats met banken en een stiltehoek. NAR organiseert al meer dan 20 jaar een oudejaarsavondfeest voor kansarme mensen in Roeselare en zal het geld ook zeer goed kunnen gebruiken voor dat feest.

Bijna uitverkocht

De kaartenverkoop voor het negende kerstconcert van de Gilde der Erepoorters op zaterdag 21 december om 20 uur in De Spil loopt als een trein. Nu al zijn er meer dan 600 van de 800 tickets verkocht en ook de vip-tickets zijn bijna uitverkocht. Snel zijn is dus de boodschap. Een gewoon ticket kost 30 euro en is te koop via De Spil. Een vip-ticket kost 55 euro en daarvoor krijgt men een uitgebreide receptie na het kerstconcert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier