Sarko is het knuffelcontact van baasje Hilde Verbeke

Hilde Verbeke met Sarko. (gf)
Hilde Verbeke met Sarko. (gf)
Stijn Moerman

Iedereen uit de wijk Groenpark kent Sarko, de Berner sennenhond van Hilde Verbeke (61) en Thierry Bouckenooghe (65). Hij haalde deze zomer zelfs al eens de pers, nadat hij de hele buurt had wakker gemaakt toen hij een inbreker had gespot. Zijn baasje praat dan ook vol liefde over haar held.

“Ik heb al heel mijn leven honden gehad, maar de laatste twee keer hebben we telkens voor een Berner sennenhond gekozen”, opent Hilde Verbeke. “Ik zie nu eenmaal graag grote honden met een peperkoeken hartje. Na het overlijden van onze vorige hond Bo zijn we wel zo’n acht jaar ‘hondloos’ geweest, want er waren toen kleinkindjes op komst. Maar nu die wat groter zijn, begon het toch snel weer te kriebelen om opnieuw een hond in huis te nemen. Natuurlijk komt daar heel wat bij kijken en kruipt er heel wat tijd in, maar we hebben de keuze voor Sarko nog geen seconde beklaagd. Thierry en ik zijn beiden met pensioen en in deze coronatijden kunnen we onze kleinkinderen niet zien. Dan is het leuk om tijd door te kunnen brengen met Sarko.”

Kleinkinderen

Sarko werd in juni 2019 geboren en na zo’n acht weken bij mama Princes Gorgia verruilde hij ‘Van ’t Stokerybos’ in Gistel voor de Lorkenstraat in Roeselare. “Het was liefde op het eerste gezicht. Toen we in de kennel waren, lag hij bij zijn mama te drinken… op zijn rug. Daarom hebben we hem gekozen. Het was ook leuk voor de kleinkindjes om met Sarko te spelen in de tuin, maar nu met de lockdown en de winter kan dat natuurlijk niet meer. We merken dat hij het niet meer gewoon is om vreemden in de tuin te hebben. Maar we spreken nog geregeld eens af met de kinderen op een hondenweide en hij is nog altijd heel enthousiast om iedereen te zien.”

De opvoeding van hun reu namen Hilde en Thierry helemaal op zich, er kwam geen hondenschool aan te pas.

“Ik heb al heel mijn leven honden en mijn man heeft bij de politie nog honden getraind. We hebben dus wel wat ervaring op het vlak van honden opleren. Drie keer per dag hebben we met hem getraind. Hij was een pittige puppy en een onstuimige puber, maar ondertussen is hij anderhalf jaar oud en is de zottigheid en koppigheid er wat uit. Hij is een heel brave hond. Ik steek er ook met plezier veel tijd in. Dagelijks ben ik zo’n 45 minuten bezig met zijn verzorging. Dan wordt hij geblazen, krijgt hij een massage op zijn tafel in het tuinhuis… Daar kan hij enorm van genieten, hij ligt dan met zijn poten breed open.”

“’s Avonds ligt hij telkens aan het raam naast de zetel naar mij te staren”

“Hij wordt beter verzorgd dan ik”, lacht Thierry vanop de achtergrond.

Praatje slaan

De liefde tussen Sarko en Hilde is dus groot. “Ik denk dat het ook komt, omdat de eigenares van ‘Van ’t Stokerybos’ hen in het begin verzorgd heeft en omdat hij heel de rit naar huis op mijn schoot heeft gezeten. ’s Avonds ligt hij telkens aan het raam naast de zetel naar mij te staren. We merken dat we dankzij hem ook makkelijker een praatje kunnen slaan wanneer we op stap gaan. Hij wandelt dan ook mooi tussen ons, net als een kindje, en de mensen spreken ons erover aan. Al staat hij wel niet graag te lang stil.”

Terras

“Of we met zo’n grote hond veel moeten gaan wandelen? Thierry gaat iedere ochtend met hem op stap en na zijn middagdutje doen we ook telkens een tocht van zo’n vijf tot tien kilometer. (lacht) Maar het is zeker niet op vraag van Sarko dat we gaan wandelen. Als hij mocht kiezen, zou hij zich in de auto nestelen en door het raam staren tijdens een ritje. Hij doet niets liever. (lacht) En hij doet ook graag een terrasje. We gaan vaak naar dezelfde plaats aan zee en wanneer we langs het terras passeren waar we telkens iets gaan drinken, is hij al meteen aan het lonken om zich daar te nestelen. Dan moeten we hem ‘meesleuren’ om toch nog eerst een toertje te gaan wandelen”, besluit Hilde, die onlangs per toeval via Facebook in contact kwam met de eigenaars van een broertje van Sarko.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.