Sare uit Gits start crowdfunding voor project in Ghana

Daniël Basig Vug uit Ghana en Sara Debackere uit Gits startten samen in Ghana het project Belghana op: "We dromen van een ontmoetingsplaats voor toeristen en lokale bevolking." (foto EV)
Redactie KW

Sara Debackere (29) uit Gits leerde drie jaar geleden Daniël Basig Vug (25) kennen in het Afrikaanse Ghana. Samen zijn ze bezig met de bouw van een hostel waar zowel de lokale bewoners als toeristen elkaar kunnen ontmoeten. Voor de afwerking werd een crowdfunding op touw gezet.

Sara Debackere groeide op in Gits als dochter van Marc Debackere en Sabien Degrijse. Ze ging er naar school en was actief in Chiro.

Na haar studies verhuisde ze naar Brussel waar ze werkt voor de jeugddienst van de stad. Drie jaar geleden trok ze als vrijwillige reisbegeleider naar Ghana in Afrika. Ze verloor er niet enkel haar hart aan het land maar ook aan Daniël Basig Vug. Hij werkt al jaren in de hotelsector bij het nationaal park Mole. Samen hebben ze het project ‘Belghana’ opgestart.

hostel voor gasten

“Belghana is een Ghanees/Belgisch project. Het startte als een kleine bar in het Noorden van Ghana, naast een natuurreservaat waar je op safari kan gaan. In de buurt is er weinig te doen voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Daarom besloten we om zelf een bar op te richten waar je terecht kan voor een hapje en een drankje”, vertelt Sara.

Het koppel startte vanaf nul maar Daniël had al wat ervaring in de bouw en de werken vorderden goed. Met de voortgang van de werken, groeiden ook de ambities. “Intussen is ons idee gegroeid tot zoveel meer. We dromen van een ontmoetingsplaats waar toeristen en lokale bevolking met elkaar in contact kunnen komen. Met winkeltjes, muziek en dans, verkoop van lokale producten, evenementen en zoveel meer. Momenteel zijn we de eerste kamers aan het bouwen voor mensen die willen blijven logeren. In september komen de eerste gasten al langs.”

De bouw van een hostel in Ghana kost heel wat tijd en geld. Sara woonde er in 2018 een half jaar. Heel wat familieleden en vrienden boden aan om hen financieel een duwtje in de rug te geven. Daarom startte het koppel nu een crowdfunding. Daarmee hopen ze 3.500 euro te verzamelen.

Gratis overnachting

Iedereen die het project wil steunen, kan terecht op https://nl.ulule.com/belghane-hostel/ . Wie een storting doet vanaf 25 euro, krijgt als dank een mooi t-shirt van Ghana of een pakketje lokale Shea butter producten. Bij een storting vanaf 50 euro komt daar nog een gratis overnachting in de Belghana met ontbijt en safari bovenop. Wie 100 euro of meer stort, mag drie nachten gratis bij het koppel verblijven.

Het bedrag dat opgehaald wordt, zal gebruikt worden voor de bouw en het sanitair van een aantal chalets, het schilderen van de Belghana, het aansluiten van elektriciteit en verlichting, de aanleg van het buitenterras en de aankoop van koelkasten, tafels en stoelen. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier