Sarah uit Izegem leert met kinderboek kleuters correct omgaan met honden

Sarah Van de Vijver is trots op haar boekje. (foto Frank)© Frank Meurisse
Sarah Van de Vijver is trots op haar boekje. (foto Frank)© Frank Meurisse
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Sarah Van de Vijver (23) heeft een educatief boek uitgebracht dat gebaseerd is op de interactie tussen kind en hond. Met ‘Het knuffelcontact voor Cas’ wil ze heel jonge kinderen helpen om viervoeters op de juiste manier te benaderen.

Sarah Van de Vijver is een derdejaarsstudente agro- en biotechnologie dierenzorg. Ze is geboren in Frankrijk, bracht haar jeugd door in het Brugse en woont sinds kort in Izegem. “Ondanks het feit dat ik er jarenlang om gesmeekt heb, kreeg ik jammer genoeg nooit een hond. Ik had trouwens altijd al een zwak voor dieren in het algemeen. Dierenzorg studeren was dus een vanzelfsprekendheid. Later hoop ik nog een cursus hondentrainster te volgen. De band die je met dieren hebt, is heel uitzonderlijk”, zegt Sarah.

“Toen ik dit jaar de kans kreeg om een ‘small business’ op te richten, heb ik niet lang over het onderwerp getwijfeld. Zelf heb ik altijd veel interesse gehad in het specifieke gedrag van honden. Daarom besloot ik hier rond een product uit te werken. Een kind is niet altijd in staat om de gevoelens van een hond te begrijpen. Wanneer zo’n viervoeter op een foutieve manier wordt benaderd, kan dit leiden tot problematische scenario’s. Je hoort regelmatig verhalen waar kindjes voor het leven getekend zijn door een onvoorspelbare aanval van hun huisdier.”

Aaien en knuffelen

Om dit soort situaties te vermijden, biedt ze via haar minionderneming een educatief kleuterboek aan. “Je leest er hoe een kind een goed knuffelcontact kan zijn voor een hond en hoe honden op een correcte manier geaaid, geknuffeld en benaderd kunnen worden. Het verhaal is bestemd voor jonge kinderen van vier tot zes jaar. Mijn boek is volledig aangepast aan die doelgroep. Het is voornamelijk een prentenboek waarin ze individueel hun weg zoeken. Er staan korte zinnen in en het boek kan dus ook voorgelezen worden door een ouder of kleuterjuf. Ik heb mij niet alleen gericht op het opvoedende maar ook op animatie. Eenvoudige afbeeldingen of prenten zijn details die kinderen het beste onthouden. Het visuele aspect is bij hen heel belangrijk. Kinderen leren op die manier gemakkelijk iets bij.”

“Een viervoeter op een foutieve manier benaderen, kan leiden tot een drama”

Het is voor Sarah niet de bedoeling om een cursus hondengedrag mee te geven. “Enkel de basisprincipes komen aan bod. Het hoofdpersonage heet Cas. Een jongen die samen met zijn ouders naar het asiel gaat om een hond te adopteren. In dat asiel ervaart hij het belang van hoe je een hond benadert.” Ook de eigen familie van Sarah heeft meegewerkt aan dit boek.

familiewerk

“Mijn zus Myrjam is professioneel striptekenaar. Zij heeft voor de illustraties gezorgd. Mijn tante Brigitte en oom Roger Van de Vijver hebben het boek ingebonden.” Het boek telt 20 pagina’s, kost 8,50 euro en je kunt het bestellen door een privéberichtje te sturen via de Facebookpagina ‘Perfect Knuffelcontact.’

Alle info over dit project vind je op www.hetknuffelcontactvoorcas.jouwweb.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.