Sara wil wereldkampioen bodypaint worden: “Ik teken niet zomaar prentjes op een lijf”

Sara Desanghere aan haar tekentafel. © GLO
Gillian Lowyck

Street art, dat kent iedereen ondertussen al. Maar er is nog zo’n vluchtige kunstdiscipline: bodypaint. Sara Desanghere legt zichzelf toe op de kunst van lichamen beschilderen. Zodanig goed zelfs, dat de Oostendse volgend jaar hoopt mee te dingen naar de titel van wereldkampioen. “Ik wil niet zomaar prentjes tekenen op iemand, ik wil een personage creëren.”

Sara Desanghere (33) noemt zichzelf een manusje-van-alles. “Ik ben leerkracht in het kunst- en beroepsonderwijs, waar ik ook wel mijn creatieve ei kwijt kan. Dat creatieve is echt de story of my life“, vertelt Sara, die in Zandvoorde bij Oostende woont met haar man en twee kinderen. “Toch voel ik dat ik het nodig heb om voor mezelf iets te doen. Dat doorgeven aan leerlingen is tof, maar toch ben je beperkt.”

Vluchtig

Om haar creativiteit helemaal kwijt te kunnen, is Sara al een aantal jaar actief als zelfstandige in bijberoep. “Een paar jaar geleden had ik een kinderatelier in mijn garage waar ik workshops gaf voor kinderen. Ik deed ook muurschilderingen, illustraties… Mensen dachten snel: we zullen dat aan Sara vragen, zij zal dat wel kunnen. Nu heb ik keuzes gemaakt en spits me veel meer toe op wat ik écht wil doen.”

Sara wil wereldkampioen bodypaint worden:

Vandaag is Sara vooral bezig met bodypaint, waarbij het lichaam als ‘doek’ gebruikt wordt voor een kunstwerk. “Ik ben al sinds mijn tiende bezig met schmink – kindergrime doe ik ook nog altijd. Ik volgde een paar workshops, een make-upopleiding… Ik heb schilderkunst gestudeerd en daar ben je erg lang bezig met een doek. Een bodypaint moet snel gaan, want het model in kwestie kan natuurlijk geen dagen blijven staan. Al duurt het toch ook snel zes uur hoor. Ik hou daar wel van, van dat vluchtige. Ik ben ook wat bezig geweest met street art en daar wéét je dat het gebouw er niet voor eeuwig staat.”

Personage

“Een doek is maar een doek”, gaat Sara verder. “Maar een model leeft en versterkt je werk, brengt het helemaal tot leven. Zeker als je het juiste model hebt gevonden. Waar ik mijn modellen vind? Een beetje out of the box denken, sowieso. Ik heb een database van gezichten in mijn hoofd en weet wat bij wie zou passen. En ook gewoon oproepen doen. Zo heb ik al modellen gevonden via de Circusschool in Tilburg. Want ik vind het ook gewoon cool als mijn modellen iets kunnen, dat ze er niet staan als een plantje. Je bent niet zomaar een model, je moet er stáán. Ik wil niet zomaar prentjes tekenen op iemand, ik wil een personage creëren.”

De grootste uitdaging? Zorgen dat je tekening past op het lichaam en dat je gebruik maakt van de vormen

Op een lichaam schilderen is natuurlijk helemaal anders. “De grootste uitdaging? Zorgen dat je tekening past op het lichaam en dat je gebruik maakt van de vormen. Het model moet zich heel comfortabel voelen in zijn of haar lijf, dat klopt. Ik heb ook al op mensen geschilderd die iets voller zijn, maar die zich heel zelfzeker voelen. Als ze het dragen, dat vind ik belangrijk. Voor mij dus niet enkel slanke modellen.” Bodypaint is trouwens niet volledig naakt; het model draagt nog een naadloze, huidkleurige string die de verf absorbeert.

Met bodypaint valt niet echt geld te rapen“, verklapt Sara. “Tenzij je bij een dansagentschap raakt, maar dat is niet zo mijn ding want dan moet je doen wat zij zeggen. (lacht) Ik doe dus eigenlijk de verjaardagsfeestjes en kindergrime om geld te verdienen dat ik dan weer in de bodypaint kan steken…”

Allergie

Sara neemt regelmatig deel aan wedstrijden. “Ja, ik ben vrij competitief. Dat geeft mij een extra drive. Als ik weet dat er niets mee gaat gebeuren of er komt geen fotograaf, dan hoeft het niet voor mij. Ik wil er álles kunnen uithalen. Ik heb nu vier wedstrijden gedaan en zat telkens in de top drie. Op 14 september neem ik deel aan het Belgisch Kampioenschap bodypaint. Het thema is ‘Netflix’. Wat ik ga doen, ga ik nog niet verklappen“, glimlacht Sara.

Sara wil wereldkampioen bodypaint worden:

Verrassing: Sara draagt zelf nooit make-up, want ze is er allergisch aan. “Maar dat houdt me niet tegen hoor. Ik vermijd gewoon om het op mezelf te doen. Ik oefen dan eens op de rug van mijn man.” (lacht)

Kleurboek

Sara kan niet alleen haar creatieve ei kwijt in bodypaint, ook met make-up is ze bezig. “Maar niet zomaar make-up. Ik ding nu ook mee naar de Nyx Face Awards, als enige West-Vlaamse. Ik spring er daar wel een beetje uit, want het zijn vooral professionele make-upartiesten die deelnemen. Voor mij is het artistieke het belangrijkste. Ik ga voor veel kleur, wat invloeden van het circus, diva’s en drag queens… Dit kan je écht niet in het dagelijks leven dragen, dit is extreme make-up. Een bruidje schminken is niets voor mij. (lacht) Vriendinnen vragen dat soms en ik moet me dan altijd inhouden of het wordt een kleurboek.”

Sara wil wereldkampioen bodypaint worden:

“Het leukste aan bodypaint? Het feit dat ik even hélemaal in mijn eigen wereld zit. Die drive vind ik ook fantastisch. Het is een honger, het is iets dat ik eruit moet krijgen. Ik ben ambitieus en ga dan ook voluit voor het wereldkampioenschap bodypaint volgend jaar.”