Sandra wil knuffels haken voor álle kindjes in het ziekenhuis (en jij kan helpen)

Sandra Jacques met het vosje dat ze haakte voor het kinderdagziekenhuis van AZ Groeninge.© Olaf Verhaeghe
Sandra Jacques met het vosje dat ze haakte voor het kinderdagziekenhuis van AZ Groeninge.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Een ondeugend, lachend en vooral superzacht vosje, en dat maal ettelijke honderden. Sandra Jacques is een vrouw met een missie en een hart voor kinderen. De 45-jarige Zwevegemse begon vorige week met het haken van knuffeltjes die ze wil schenken aan het kinderdagziekenhuis van het AZ Groeninge. Om zoveel mogelijk knuffeltjes te kunnen geven, zoekt Sandra enthousiaste hakers die hun steentje willen bijdragen.

Het is haar grootste en meest geliefde hobby. Sandra Jacques is bijna niet meer weg te slaan van haar garen, vulling en naalden sinds ze twee jaar geleden het haken ontdekte. Zowat elk vrij moment spendeert de Zwevegemse aan het maken van knuffeltjes.

“Ik ben op Facebook lid van tientallen groepen”, vertelt ze. “Om nieuwe technieken en patronen te vinden, mensen te ontmoeten die ook haken of te helpen bij acties. Toen ik onlangs zag hoe men in Aalst begon met het haken van knuffeltjes voor de kinderafdeling van het ziekenhuis, groeide ook bij mij het verlangen om iets gelijkaardigs te doen in Kortrijk.”

Kinderziekenhuis

Sandra nam meteen contact op met het kinderdagziekenhuis van het AZ Groeninge en deed haar zachte plannen uit de doeken. “Tot mijn verrassing en blijdschap waren ze in het ziekenhuis heel enthousiast”, glimlacht Sandra. “De kindjes die in het AZ Groeninge voor één dag worden opgenomen voor een ingreep bijvoorbeeld, krijgen bij aankomst een heel pakket met onder meer een schort en wat materiaal om hen bezig te houden.”

“Het is maar een klein gebaar, maar die knuffels kunnen helpen om kindjes op hun gemak te stellen”

“Het leek mij wel leuk om daar zelfgehaakte knuffeltjes aan toe te voegen. Het is maar een klein gebaar, maar die knuffels kunnen helpen om kindjes die in het ziekenhuis terechtkomen iet of wat op hun gemak te stellen. En ze kunnen het beestje achteraf ook meenemen naar huis. Leuk toch?”

Patroon online

In 2019 werden 2.140 kindjes opgenomen in het dagziekenhuis van AZ Groeninge, goed voor gemiddeld zo’n 175 per maand. “Of we voor ál die kindjes een knuffel zullen kunnen maken? Ik hoop het. Hoe meer, hoe liever natuurlijk. Maar daarvoor zal ik de hulp nodig hebben van andere enthousiaste hakers”, zegt Sandra.

“Eén vosje maken vraagt voor iemand met wat ervaring toch al snel een hele dag tijd. Al zijn er ook mensen in onze Facebookgroep die er vorig weekend vier hebben gemaakt. Moeilijk is het niet. Het enige wat je nodig hebt, zijn de katoengaren, vulling, naald en goesting. Het patroon dat we maken, delen we op onze Facebookgroep waar iedereen kan aansluiten.” Bij AZ Groeninge zijn ze alvast heel tevreden met het warme initiatief.

Wie wil helpen haken met Sandra, kan lid worden van de Facebookgroep ‘Haken voor de kindjes van AZ Groeninge Kortrijk’ of contact opnemen per mail via zeliesan73@hotmail.com.