Sandra Bekkari werkt mee aan kookboek voor kinderkankerpatiënten

In het Kursaal van Oostende werd een gloednieuw kookboek voorgesteld: Good Food voor kleine en grote superhelden. Het is een kookboek voor kinderkankerpatiënten, die een heel streng dieet moeten volgen. De gerechtjes zijn gebaseerd op de recepten van Sandra Bekkari.

De initiatiefneemsters van het boek tonen de superheldenmove van hun vzw. © GLO

Het kookboek is een initiatief van de vzw SuperKrachtig Lekker, opgericht door Kim Milants samen met Sandra Bekkari, Stefanie Van Eeckhout en Liesbeth Benoit. Het idee voor de vzw ontstond tijdens de behandeling van de dochter van Kim, die leukemie had. “Ik merkte dat voeding onvoldoende aan bod komt tijdens de behandelingen“, zegt ze. “Kankerpatiënten moeten een kiemarm dieet volgen. Er is heel veel dat ze niet kunnen en mogen eten. Veel mensen durven hierdoor niet meer te koken.”

Kim heeft de hele behandeling van haar dochter zelf voor eten gezorgd. Het bracht haar op een idee: voeding is toch zoveel méér dan gewoon voeding? “Klopt, het is ook een rustmoment waarbij de kinderen kunnen genieten samen met hun gezin. Het draait om meer dan enkel de calorieën.” Kim nam contact op met Sandra Bekkari, die het meteen zag zitten om mee te werken.

“We zijn ervan overtuigd dat dit ervoor kan zorgen dat dit een belangrijke rol kan spelen bij de hele behandeling. We zullen daarom samenwerken met wetenschappers en een onderzoeksproject opstarten. Zodat voeding een waardige plaats kan innemen binnen het zorgprogramma.”

Via een crowdfunding zamelde SuperKrachtig Lekker 25.011 euro in. Dat geld zal de vzw gebruiken voor de installatie van een keuken op de kinderhemato-oncologieafdeling van het UZ Gent. “In die keuken kunnen ouders niet alleen zelf een potje koken voor hun kinderen, maar kunnen we de kinderen op betrekken bij het bereiden van de maaltijden, geven we workshops… We merken dat zieke kinderen vaak in hongerstaking gaan. Het is dan ook een van de weinige aspecten van hun ziekte dat ze nog zelf onder controle hebben. Door hen te betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zien we dat dat al heel wat verschil maakt. Het is ongelofelijk om te zien hoe de kinderen uitkijken naar de workshops.”

35 gerechten

Het boek zal verkocht worden in de boekhandels, waar iedereen het kan aankopen als steun. Het bevat 35 gerechten voor ieder kind dat vecht tegen kanker. “Dankzij de steun van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts kunnen we ervoor zorgen dat elk vechtend kind een eigen exemplaar krijgt”, glunderen de intiatiefneemsters. Het boek verschijnt trouwens zowel in het Nederlands als het Frans.

“We lanceren ook een nationale roepnaam”, gaan Kim en Sandra verder. “Dat is: Powah! Want ons motto is dan ook: superkrachten voor superhelden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.