Sandie Maertens geeft zorgmassages aan kankerpatiënten

Sandie Maertens: "Automatisch leef je mee met die mensen." © JRO
Redactie KW

Sandie Maertens uit de Golfstraat geeft zorgmassages aan kankerpatiënten, mensen met chronische pijn en mensen met een beperking. Bij die mensen verhogen massages het welbevinden en verminderen pijn en depressie op een natuurlijke manier.

Anderhalf jaar geleden begon Sandie Maertens (48) met het geven van zorgmassages. “Ik zag een artikel passeren op Facebook en voelde me meteen aangetrokken. Na het lezen van het artikel ben ik mij meer gaan verdiepen in de info rond zorgmassages”, vertelt Sandie.

Pijn verlichten

“Na een gesprek volgde ik enkele opleidingen in Zele. Wat ook een rol heeft gespeeld, is dat ik in het verleden in mijn eigen familie al in aanraking ben gekomen met iemand die kanker had. Je hebt het gevoel dat je volledig machteloos staat. Je kan hen niet helpen. Door het geven van zorgmassages kan je toch iets doen om die mensen hun pijn te verlichten. Een massage aan kankerpatiënten is een heel zachte massage”, legt Sandie uit. “Dat gebeurt met holdings, dat is gewoon de hand op het lichaam leggen. Dat alleen al brengt rust bij de mensen. Daarnaast geef ik vlindermassage, dat is met de vingertoppen. Wij masseren eigenlijk zonder druk. Door op die zachte manier te werken, geeft het de patiënten een relaxerend, geborgen en warm gevoel. Kankerpatiënten hebben vaak heel wat pijn. Daarom is het ook nodig om hen veel zachter te behandelen. Bij een zorgmassage wordt rekening gehouden met de patiënt.”

Luisterend oor

Sandie krijgt vaak heel wat verhalen te horen. Een luisterend oor zijn, hoort bij haar job. “Mensen vertellen vaak verhalen als ze bij de kapper zitten of bij hun schoonheidsspecialiste.”

“Je werkt vanuit je hart en automatisch creëer je een band met die mensen”

“Hier liggen de zaken anders. Vaak krijg je het leed van mensen te horen”, gaat Sandie verder. “Het is voor die mensen belangrijk dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Of ik dat ‘s avonds niet mee naar huis neem? Uiteraard denk je daar wel eens aan. Maar je moet dat van je kunnen afzetten. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet altijd. Het is zo dat je een beetje afstand moet behouden, maar gemakkelijk is dat niet. Automatisch leef je mee met die mensen. Je werkt vanuit je hart en automatisch creëer je een band met hen.”

Voldoening

“Het geeft enorm veel voldoening dat ik mijn tijd aan die mensen kan besteden en dat ik hen op een bepaalde manier kan helpen. Je hebt altijd zaken die je vergeet, maar de ene blijft soms meer bij dan de ander. Iedereen heeft zijn eigen unieke verhaal. Het gebeurt ook vaak dat mensen later, eens ze genezen zijn, me nog eens contacteren om mij te bedanken. Dan weet je: ik heb iets goeds gedaan voor die mensen. En daarvoor doe je het tenslotte ook.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier