Sander uit Vijve is finalist voor Vlaamse Junior STEM Olympiade

Sander (zittend op de bank) omringd door de leerlingen en de juf van het zesde leerjaar. Allemaal duimen zij voor Sander in de finale van de Vlaamse Junior STEM Olympiade. © IVD
Redactie KW

Het zesde leerjaar van de vrije basisschool DuizendplusPoot nam deel aan de selecties voor de Vlaamse Junior STEM Olympiade en Sander Baetens behaalde daarin een erg hoge score. Daarom mag hij zaterdagnamiddag deelnemen aan de finale op het Ministerie van Onderwijs in Brussel.

“De voorrondes waren een enorm succes met 23.981 deelnemers en het is heel tof dat een van onze leerlingen zich kon plaatsen voor de finale”, stelt Nathalie T’Joen, de juf van het zesde leerjaar.

“De leerlingen moesten 23 onlinevragen invullen, maar ze hadden daarbij ook een begeleidend boekje met dezelfde vragen op papier. Het viel wel op dat Sander, die meestal snel klaar is met zijn werk, er duidelijk zijn tijd voor genomen had. Sander heeft een ruime interesse en hij pluisde werkelijk alles uit. Met 90,6 procent procent haalde hij een uitzonderlijk hoge score, als je weet dat het gemiddelde 50,1 procent bedroeg. Wij duimen dan ook voor een mooi resultaat zaterdag.”

“Net als in de voorronde moeten de deelnemers eerst 16 STEM-vragen oplossen en daarna krijgen ze nog vier praktische proeven rond chemie, elektriciteit, mechanica en ICT. Wat het resultaat daarin ook wordt, wij zijn heel tevreden over zijn knappe prestatie en voor ons is hij nu al een winnaar.”

Sander Baetens is de zoon van Stefaan Baetens en Angelique Viaene en uiteraard zullen ze hun zoon zaterdag steunen. Wellicht zullen zij zenuwachtiger zijn dan Sander zelf, die er opvallend rustig bij blijft.

Amper moeten gokken

“In de voorrondes kregen we meerkeuzevragen en ik heb het inderdaad allemaal goed gelezen en overdacht. Gokken heb ik amper moeten doen. En nu de finale? Toen ik die wedstrijd invulde, wist ik niet eens dat er een finale zou zijn, maar ik zie het wel zitten. Hoe ik het er vanaf zal brengen in die praktische proeven is de grote vraag. Of ik handig ben? Niet echt, want thuis laat ik zelfs nu en dan eens een bord vallen.”

“Mij speciaal voorbereiden zal ik ook niet doen, hoewel ik misschien eens de vragen van vorig jaar zal overlopen. Mijn papa heeft die immers opgezocht op het internet. Ik ben wel tevreden dat ik een van de 64 finalisten ben.”

Zaterdagnamiddag worden wij om 13 uur in Brussel verwacht en om 13.45 uur begint de theoretische proef. Van 14.20 tot 16 uur krijgen wij vier praktische proeven voorgeschoteld. Een uurtje later zal minister Lydia Peeters de prijzen uitdelen. Los van het resultaat zal het absoluut een leerrijke ervaring worden”, besluit Sander, die er nog niet uit is of hij volgend jaar de Latijnse of de moderne afdeling zal volgen aan het H. Hartcollege.

Zijn medeleerlingen waren alvast unaniem dat zij Sander enorm bewonderen voor zijn prestatie. “Wij hebben die vragen ook moeten oplossen en er waren verschillende vragen bij waar ik zelfs niets van snapte”, geeft Lucas Wyffels toe.

“Als wij vraagstukken moeten oplossen en er staat toevallig een fout in waardoor je tot geen logische oplossing kunt komen, is Sander altijd de eerste die dat opmerkt. Soms verbetert hij de juffrouw ook wel eens”, aldus Mathis Vervenne.

Vedette van de klas

“Hoewel hij dat zelf niet wil, is Sander momenteel door zijn sterke prestatie toch wel een beetje de vedette in onze klas. Het was een moeilijke proef en dat betekende dus verschillende keren gokken”, geeft Luka Corryn toe. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier