Sander Loones was een van de dronken Polen tijdens grootschalige reddingsoefening in Oostende

© BB
Redactie KW

Op het strand en voor de kust van Oostende, ter hoogte van het casino, is dinsdagmorgen een grootschalige reddingsoefening gehouden. Het scenario: vier dronken Polen besluiten na een nachtje stappen om met een motorbootje op zee te gaan. De vier mannen slaan plots overboord en zijn in nood. Opvallend: voormalig minister van Defensie Sander Loones (N-VA) mocht voor dronken Pool spelen. Hij werd vanuit zee in de NH90-helikopter gewincht.

De strandredders, al aanwezig op het strand, sprongen meteen in hun reddingsboot toen ze de oproep kregen en begonnen met het zoeken op zee. Ze konden na even zoeken al twee drenkelingen uit het water halen. Intussen was de reddingshelikopter NH90 vertrokken van op de luchtmachtbasis van Koksijde en zetten brandweer, lokale politie, ambulance en mug koers richting het strand. Ook reddingsschepen van de scheepvaartpolitie en DAB Vloot zetten hun zoektocht in. De alarmering verliep via de noodcentrales NC112, CIC, MRCC en MIK. De brandweer zette een commandopost op de zeedijk.

Sander Loones was een van de dronken Polen tijdens grootschalige reddingsoefening in Oostende
© BB

De NH90-helikopter was snel ter plaatse en lokaliseerde de overige twee drenkelingen. Eentje – Sander Loones – werd met de helikopter uit zee gewincht en de andere door de scheepvaartpolitie aan boord getrokken. De drenkelingen werden ‘verzorgd’ en naar het ziekenhuis overgebracht. “De figuranten spraken geen woord Nederlands en onze redders hadden het moeilijk om uit te vissen wat er precies aan de hand was en hoeveel mensen er in het water lagen. Er komen steeds meer toeristen van uit het buitenland, dus moeten we daarop inspelen in de toekomst. Bijvoorbeeld met fiches waarop ze dingen kunnen aanduiden”, leerde Oostends hoofdredder Jonahan De Vos uit de oefening.

Levensgroot belang

“Dergelijke reddingsoefeningen met alle mogelijke hulpdiensten zijn noodzakelijk om de communicatie, de afsprakenregeling en de alarmering te testen en te optimaliseren. Dat is van levensgroot belang. Afgelopen weekend is in Oostende nog een bewusteloos meisje uit het water gehaald dankzij het snelle ingrijpen van de hulpdiensten. Zo’n oefening kost handenvol geld, maar het gaat tenslotte om mensenlevens”, zegt gouverneur Carl Decaluwé, die de reddingsoefening organiseerde. En die dronken Polen, niet wat overdreven? “Het is een reëel scenario, zoals een ander. In deze was de taalbarrière interessant om mee geconfronteerd te worden”, aldus Decaluwé.

Sander Loones was een van de dronken Polen tijdens grootschalige reddingsoefening in Oostende
© BB

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier