Sander (29) nog altijd jongste bestuurslid Omloop van het Hoogserlei: “We staan absoluut open voor nieuw bloed”

Sander Wittevrongel: “Het zou fantastisch zijn om Europees kampioen Thibau Nys aan de start te krijgen.” © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Met een coronajaar vertraging viert de Omloop van het Hoogserlei alsnog zijn eeuwfeest. Op de 100ste editie van de Tieltse wielerklassieker voor elite zonder contract en beloften is het evenwel nog twee jaar wachten. Bestuurslid Sander Wittevrongel wil tegen dan een naslagwerk klaar hebben, maar denkt ook aan de toekomst.

Uitgesteld is niet verloren bij de Komiteit Omloop van het Hoogserlei. Het bestuur van de gelijknamige koers houdt op zaterdag 2 oktober een jubileumfeest voor een 250-tal genodigden. Dat is twee dagen na de koers zelf, voor de gelegenheid met een grotere prijzenpot en een minuut stilte voor wijlen Roger Decock. Het wielericoon overleed eind mei vorig jaar, maar het bestuur kreeg nog niet de gelegenheid om de winnaar van 1946 en 1947 te eren.

In plaats van de top 50 mag dit jaar de top 100 van de uitslag een geldprijs verwachten. Zorgt dat voor extra interesse?

Sander Wittevrongel: “Momenteel (vrijdag 17 september, red.) zitten we aan 95 inschrijvingen, maar op het definitieve aantal en de namen krijgen we pas de dag zelf volledig zicht. Spijtig genoeg blijft het voor ons heel moeilijk om de toppers naar Tielt te halen. Na zijn Europese titel zou het alleszins fantastisch zijn om Thibau Nys aan de start te krijgen.”

Je werkt aan een naslagwerk ter ere van de 100ste Omloop van het Hoogserlei. Neem ons eens mee naar het prille begin.

“De eerste plannen voor onze wielerwedstrijd werden in 1919 gesmeed ter gelegenheid van Koolskamp Koers. Aangezien er dat jaar amper nog tijd restte om een echte organisatie op poten te zetten, bleef het bij een parochianenkoers. In 1920 vond de eerste officiële editie plaats ter gelegenheid van de kermis. Dat is altijd zo gebleven. Ook ons parcours vertoont nog altijd veel gelijkenissen met de beginperiode. Al bijna 100 edities wordt in de Deken Darraslaan over winst of verlies beslist. Vandaar dat er in het recente verleden met het stadsbestuur gesproken werd over de onthulling van een monument in die straat, maar sinds de coronacrisis is een en ander in de koelkast beland.”

Er zullen op 30 september allicht weer veel bestuurders vloeken in hun auto, aangezien jullie koers twee keer per ronde de Ringlaan dwarst…

“Eerlijk gezegd wordt het vooral daardoor almaar moeilijker om een wielerwedstrijd te organiseren die van het centrum naar het Hoogserlei en terug rijdt. Het is constant zoeken naar een moeilijk evenwicht. Het parcours helemaal uittekenen aan de andere zijde van de Ringlaan zou veel minder verkeersproblemen veroorzaken, maar het zou doodjammer zijn om de koers van de Markt weg te trekken. Niet alleen zijn er daar veel caféhouders die ons sponsoren, het is ook het kloppende hart van de Omloop.”

Na je grootvader André en vader Marc vorm jij de derde generatie Wittevrongels binnen het bestuur, waar je al sinds je 19 deel van uitmaakt. Ben je tien jaar later nog altijd het jongste bestuurslid?

“Ja, wat niet betekent dat we niet openstaan voor nieuw bloed. Een van mijn taken is secretaris Willy Den Baes, intussen een zeventiger, wat ontlasten, maar dat gaan ten koste van mijn andere taken.”

Wat houdt je pakket nog in?

“Ik houd me in aanloop naar de Omloop vooral bezig met de administratieve kant: de wedstrijd, het vipdorp en de tent aanvragen. Idem voor de politiediensten en het Rode Kruis. Ik bezoek ook sponsors en help op de koers zelf mee dranghekken plaatsen, ben present op de inschrijving, neem foto’s voor onze Facebookpagina en verkoop wedstrijdblaadjes.”

Heeft de coronacrisis jullie met financiële besognes opgezadeld?

“Niet echt, omdat we goed bij kas zitten en onze sponsors zich gul toonden. Bijna allemaal vroegen ze hun steun van 2020 niet terug, maar lieten ze die doorschuiven naar dit jaar. Er vielen sponsors af, maar er kwamen andere bij. Dat is de gang van zaken.”

Jullie bestuur telt opvallend genoeg vier mensen met een politionele achtergrond. Beschouw je dat als een voordeel?

“Zeker, al is het soms ook een nadeel. We willen onze organisatie tot in de allerkleinste puntjes veilig houden, maar soms gaan we daar zo ver in dat het contraproductief werkt. Gelukkig hebben wij een goede verstandhouding met de politiezone Regio Tielt. Het is voor die mensen nochtans ook niet gemakkelijk om telkens weer geconfronteerd te worden met klagende en soms agressieve bestuurders.”

Je weet goed waarover je spreekt, want je bent zelf politie-inspecteur.

“Ja, maar niet meer bij de collega’s van Het Houtsche, wel bij de scheepvaartpolitie in Zeebrugge. Wat niet wegneemt dat ik nog soms het verkeer moet regelen tijdens wielerwedstrijden, zoals deze week met de WK’s tijdrijden in de regio Brugge. We controleren ook alle mogelijke vaartuigen. Zoals de controle van een auto, maar dan op het water. Onze hoofdtaak is echter het bestuurlijk oppakken van illegalen, in de meeste gevallen mensen die in gammele bootjes of verdoken in vrachtwagens het Kanaal wensen over te steken.” (TVW)

Het parcours strekt zich uit over de Deken Darraslaan, Egemsesteenweg, Turkeijensteenweg, Klijtmolenstraat, Damstraat, Vijfpachtgoenstraat, Hoogserleistraat, Hondstraat, Wingensesteenweg, Bruggestraat, Markt en Ieperstraat. De koers vindt plaats op donderdag 30 september, start 14 uur.

Sander Wittewrongel


Privé: Sander (29) woont met zijn vriendin Lien Degadt, afkomstig uit Diksmuide, in de Kastanjelaan in Tielt.

Loopbaan: De wielerorganisator is inspecteur van politie bij de scheepvaartpolitie in Zeebrugge.

Vrije tijd: Behalve bestuurslid van de Komiteit Omloop van het Hoogserlei is Sander voorzitter van de Koninklijke Tieltse Sportclub en probeert hij ook regelmatig zelf te fietsen.