Sanctuary De Zonnegloed kan deuren opnieuw openen voor bezoekers

We herkennen Pieterjan Deconick, Ina Stekelorun, Annelien Deconick, Mathieu Blancke, Theo Blancke en Lore Blankaert.© foto EF
We herkennen Pieterjan Deconick, Ina Stekelorun, Annelien Deconick, Mathieu Blancke, Theo Blancke en Lore Blankaert.© foto EF
Redactie KW

Dierenparken over heel België kunnen zaterdag terug open. Dat is goed nieuws voor Sanctuary De Zonnegloed in Oostvleteren. Het opvangcentrum voor verwaarloosde en verlaten dieren moest de voorbije maanden alles op alles zetten om de verzorging van de meer dan 120 diersoorten te garanderen, maar mede door giften van sympathisanten kwamen ze ook deze tweede sluitingsperiode door. Vandaag verwelkomen ze met veel enthousiasme opnieuw de eerste bezoekers.

Karel Ackaert, bezieler van de Sanctuary, keek reikhalzend uit naar de heropening. “Ik was een en al adrenaline toen ik vandaag eindelijk opnieuw de poorten kon openen”, glimlacht hij. Doordat de Zonnegloed een VZW is, en dus geen subsidies ontvangt, moesten ze de voorbije maanden opnieuw beroep doen op hun trouwe bezoekers.

De mensen met een gouden hart voor dieren hebben ons door deze periode getrokken , anders was het voor ons kantje boordje geweest. We wilden oorspronkelijk de opvang van nieuwe dieren wat beperken in 2020 door deze crisis, maar we zagen snel dat de nood zo hoog werd, dat we toch nog een extra inspanning gedaan hebben. Ook hierin waren de gulle giften cruciaal. Hierdoor konden we onder andere neusberen, ezels, bizons, waterbuffels en manenschapen een nieuwe thuis geven.”

Eindstation

De nieuwe instroom van dieren is niet toevallig. Veel dierenparken zien tegenwoordig zwarte sneeuw en zien zich genoodzaakt dieren af te staan of zelfs de deuren definitief te sluiten. Ook particulieren stonden de laatste maanden meer en meer hun dieren af. De Zonnegloed is voor hen vaak een laatste redmiddel. “Wij zijn een eindstation voor deze dieren”, legt de directeur uit. “Vaak zijn wij het enige wat tussen hen en euthanasie staat. Daarom blijven wij doorzetten. Moesten wij niet overleven dan hebben ook deze dieren geen toekomst meer.”

“Het is mooi dat je door zelf te genieten van het park ook je steentje kan bijdragen voor deze dieren”

Het is dan ook des te mooier dat het park vandaag weer kan openen. “We blijven voorzichtig omdat we nu koste wat het kost willen openblijven. De binnenruimtes zoals onze ‘kleinebeestjeszolder’ zijn afgesloten en ook de shop blijft dicht. Wie wil langskomen, moet reserveren en voorlopig houden we het bezoekersaantal extra laag.”

“Er is een ochtendshift en een middagshift waar we telkens 250 mensen toelaten. We blijven dit de komende dagen evalueren omdat we geen risico willen lopen, maar we hebben vertrouwen dat, net zoals in de zomer, onze bezoekers zich aan de regels zullen houden, omdat we allemaal aan dezelfde kant staan met hetzelfde doel, namelijk deze dieren een aangenaam leven schenken in onze Sanctuary.”

Oproep tot steun blijft

Dat de bezoekers stonden te popelen om terug te keren is een understatement. De komende krokusvakantie is op enkele plaatsen na volgeboekt en ook deze ochtend kwamen tal van warm ingeduffelde gezinnen een kijkje nemen. Met veel plezier trotseren ze de kou om nogmaals te genieten en ook om de dieren te steunen. Zo ook Kasper, die peter is van een stinkdier.

Samen met zijn ouders komt hij zijn adoptiedier een bezoek brengen. “We wouden per se naar hier komen om het diertje te bezoeken”, aldus mama Sofie Van Daele. “Normaal proberen we hier toch een keer om de drie maand langs te komen. Het is een leuke uitstap en bovendien weet je dat je bezoek ook een duwtje in de rug is voor het park.”

Zaakvoerder Karel Ackaert is blij dat hij weer bezoekers mag ontvangen.© foto EF
Zaakvoerder Karel Ackaert is blij dat hij weer bezoekers mag ontvangen.© foto EF

Het kindvriendelijke park is populair bij jonge gezinnen. “Voor ons zoontje Theo is het een leuk om op deze manier kennis te maken met de dieren”, aldus bezoekster Lore Blankaert. “We hebben ons ook een abonnement aangeschaft nu omdat we zeker nog enkele malen willen terugkeren. Het is mooi dat je door zelf te genieten van het park ook je steentje kan bijdragen voor deze dieren.”

Sofie Van Daele en Thijs Vandelanotte met zoon Kasper en dochter Lucie.©EF
Sofie Van Daele en Thijs Vandelanotte met zoon Kasper en dochter Lucie.©EF

Afsluiten wil Karel Ackaert doen met een warme oproep. “De heropening is een stap in de goede richting, maar de oproep tot steun blijft. Onze werking is noodzakelijk en vereist veel middelen die we enkel en alleen met bezoekers niet kunnen voorzien. De extra steun blijft dus meer dan welkom als we deze dieren willen blijven opvangen.”

(LR/ foto’s EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.