Sancta Maria Instituut verdwijnt in Ruiselede en verhuist naar Tielt

(foto TVH)
Redactie KW

In Ruiselede komt volgende zomer een einde aan een onderwijstijdperk van bijna 300 jaar. Het Instituut Sancta Maria verhuist namelijk naar Tielt. Daar zullen de leerlingen van de Ruiseleedse middelbare school samen met hun collega’s uit de eerste graad van het Sint-Jozefsinsituut worden ondergebracht in het vroegere Vives-gebouw in de Beernegemstraat.

Het bestuur van de scholengroep KSO Tielt-Ruiselede nam deze drastische beslissing na grondig overleg met de netwerkorganisatie Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Agentschap voor Onderwijsdiensten. “Om de onderwijskwaliteit in de toekomst te bestendigen was er een nieuwbouw nodig”, zegt algemeen directeur Rik Delmotte. “Een vleugel uit 1970, die men de ‘oude nieuwbouw’ noemt, heeft te lijden onder betonrot en bezit nog enkele beglazing. In het gebouw met het kenmerkende torentje, dat van nog vroeger dateert, zit nog houten roostering. Al die zaken zijn niet meer van deze tijd.”

Anderzijds kampt het Instituut Sancta Maria met een almaar krimpend leerlingenaantal. “De 152 die er nu nog les volgen zijn maar de helft meer van 20 jaar geleden, ondanks een sterk uitgebouwd leerlingenvervoer”, aldus nog directeur Delmotte. “Afgewogen tegen de 3.000 leerlingen voor de hele scholengroep zou investeren in een nieuwbouw in Ruiselede onverantwoord zijn.”

(foto TVH)
(foto TVH)

Dus verhuist Sancta Maria op 1 september officieel naar het vroegere gebouw van de hogeschool Vives in de Beernegemstraat in Tielt, waar de lerarenopleiding vorige zomer voorgoed verdween. De leerlingen uit de Ruiseleedse middelbare school, die zowel ASO, TSO als BSO in de eerste en tweede graad aanbiedt, worden er ondergebracht samen met de eerste graad van het Sint-Jozefsinstituut. In de praktijk zal de naam Sancta Maria verdwijnen en zullen de leerlingen in leerkrachten deel uitmaken van het Sint-Jozefsinstituut.

Kleinschaligheid

“Het Vives-gebouw is voorzien van alle moderne middelen en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Alle studierichtingen die op vandaag in Ruiselede worden georganiseerd, zijn in Tielt aanwezig. De kleinschaligheid, kenmerkend voor de school in Ruiselede, blijft behouden. De overdracht van de leerlingen en het personeel zal met heel veel zorg gebeuren.” Al is nog niet duidelijk of alle leerkrachten aan boord zullen kunnen blijven. Hamvraag is hoeveel leerlingen mee naar Tielt verhuizen. De top van de scholengroep, die dit project al geruime tijd voorbereidt, wou niet langer wachten om kleur te bekennen. “In deze periode start namelijk de rekrutering voor volgend schooljaar”, klinkt het.

Schoolvervoer

Voor de Ruiseleedse burgemeester Greet De Roo was het nieuws over het einde van Sancta Maria slikken, net als voor een aantal ongeruste ouders die ze al aan de telefoon kreeg. “Ik vind dit jammer voor onze gemeente zeker ook voor de lokale economie maar heb begrip voor de beslissing van de scholengroep. Ik hoop nu maar dat het bestaande schoolvervoer straks ook wordt ingezet om vooral ook de Ruiseleedse leerlingen van Sancta Maria naar Tielt te brengen, zodat die Ruiseleedse jongeren niet afhankelijk worden van het openbaar vervoer.”

Rond het klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën werd bijna 300 jaar les gegeven, want in 1728 al was er sprake van een kostschool. Later zou vooral het meisjespensionaat een begrip worden in de regio. Voor nieuws over de herbestemming van de schoolgebouwen in de Pensionaatstraat is het nog te vroeg. De vrijkomende site biedt zeker perspectieven voor het aanpalende woonzorgcentrum Sint-Jozef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier