Sammy Declercq (29) is dj, piloot en kersvers ondernemer

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Met zijn stomende beats podia voor wereldsterren opwarmen, met een Cessna-sportvliegtuigje rijke toeristen rondvliegen en tussendoor ook nog even een eigen zakenimperium uit de grond stampen: Aalbekenaar Sammy Declercq (29) leeft aan een waanzinnig tempo. “Ik was 17 jaar oud toen ik verhuisde naar Ibiza en keerde pas enkele maanden geleden terug naar België.”

“Het was voor mij al op jonge leeftijd duidelijk dat ik ooit België zou verlaten. Ik verveelde me te pletter en deed het ook niet zo erg goed op de schoolbanken. Later, na heel wat tests, bleek dat ik auditief hoogbegaafd was. Het gaf een antwoord op de vraag waarom ik me niet kon aanpassen aan het leven op school, maar het bracht geen oplossing.” De oplossing – of misschien zelfs de verlossing – volgde toen Sammy 17 jaar werd. “17 jaar en 9 maanden op precies te zijn”, grapt hij. “Ik ben altijd erg goed in talen geweest en had al snel het Spaans onder de knie. Met genoeg overtuigingskracht slaagde ik erin een sollicitatie los te peuteren bij een rekruteringsagentschap met vertakkingen op Ibiza. Tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen. Op dat ogenblik kon het leven voor mij beginnen.”

Leven in Ibiza

Op die leeftijd zijn heel wat jongeren nog volop aan het puberen en dromen ze vooral van simpele dingen, zoals een bromfiets. Voor Sammy lagen de kaarten anders. “Mijn mama heeft altijd keihard gewerkt en klopte waanzinnige uren. Ik leerde dan ook erg snel zelfstandig zijn. Pas op, mijn moeder werkte keihard om me alles te kunnen geven wat ik wilde en ze was erg zorgzaam. Als ik dit vertel, denken mensen vaak dat ik aan mijn lot werd overgelaten, maar dat klopt dus totaal niet. Het is juist doordat ik zo snel zelfstandig kon zijn dat ik er niet bang voor was om de wereld in te trekken. Mijn moeder steunde me ook in die keuze. Ze vond dat ik moest profiteren van de tijd die ik heb om zoveel mogelijk te zien en te doen. Ik stapte dan ook vol zelfvertrouwen uit het vliegtuig op Ibiza om er te gaan werken als animator en dj.”

Half werk is geen werk, dacht de Aalbeekse tiener, en hij knokte zich een weg naar boven. “Overdag moest ik ervoor zorgen dat toeristen de tijd van hun leven hadden in en rond de hotels en resorts, ‘s avonds moest ik de feestgangers entertainen met opzwepende beats. Ik werkte keihard en was vaak non-stop bezig, maar op Ibiza leef je in een soort vibe. Je stapt er uit het vliegtuig en wordt meteen meegezogen in een leven dat aan 700 km per uur voorbij raast. De bekroning van mijn inzet volgde toen ik plots mocht gaan draaien in de Pacha, een van de meest gerenommeerde nachtclubs op het eiland. De zaakvoerders rekenden op mij om het volk warm te krijgen voor de headliner die niemand minder dan David Guetta bleek te zijn. Het waren waanzinnige tijden.”

Cessna’s in Spanje

Wie denkt aan dj’s op Ibiza denkt ook meteen aan geld dat binnenstroomt en een leven van glamour en luxe. Toch blijft Sammy een erg discrete verschijning in het straatbeeld. “Het is een feit dat je er een aardige boterham mee verdient, maar je mag niet vergeten dat ik toen nog piepjong was. Ik was eigenlijk nog groen achter de oren en iedere euro die ik binnen wist te halen, verdween nagenoeg meteen weer. Achteraf bekeken had ik misschien wat spaarzamer moeten zijn, maar goed, het is een levensles geweest en een ervaring die men mij nooit meer kan afnemen.”

Het was een ervaring die niemand me kan afpakken

Na enkele omwentelingen kwam het eindeloze vat energie terecht in Spanje, waar hij verder timmerde aan zijn loopbaan. “Tussen het harde werken en nog harder feesten door, behaalde ik mijn piloot licentie. Ik begon er te vliegen voor Vueling in een Boeing 737 en deed frequente verbindingen met Tenerife en andere zuiderse landen. Daarnaast verzorgde ik ook exclusieve vluchten boven het zuiden van Spanje, in een kleiner Cessna-vliegtuig, voor gefortuneerde toeristen. Je maakt op die manier al snel kennis met een volledig andere wereld van ondernemers en zakenmensen en natuurlijk prikkelde dit mij enorm. Ik kon me in veel van die businessmen herkennen. Ze waren altijd in de weer, keiharde werkers die hun eindeloze uren niet telden, maar ook konden genieten. Ik werd ook op andere vlakken geprikkeld. Op een van de weinige avonden waarop ik echt helemaal niets om handen had, besloot ik om me eens op Tinder te wagen. Na een paar swipes kreeg ik nagenoeg meteen reactie: een bloedmooie jonge vrouw uit Ecuador die ook in Spanje aan de slag was. We raakten aan de praat, gingen op date en ondertussen verwachten we ons eerste kindje samen.”

Real deal pawn shop

De komst van hun eerste spruit zette het leven van het vurige koppel volledig op z’n kop. “Toen we vernamen dat we voor het eerst mama en papa zouden worden, zijn we natuurlijk beginnen nadenken. Spanje heeft een prima gezondheidssysteem maar qua sociale omkadering is het niet vergelijkbaar met België. Daarnaast was het ook duidelijk dat ik meer met een blik op de toekomst zou moeten gaan werken, wil ik later volop van mijn kroost kunnen genieten. We pakten daarom onze koffers en keerden terug naar Aalbeke, mijn bakermat.”

Geheel in zijn eigen stijl bleef Sammy ook daarna ononderbroken verder werken. “Mijn piloot licentie blijf ik gebruiken en onderhouden natuurlijk. Vanuit Wevelgem neem ik nu en dan nog eens mensen of toeristen mee de lucht in. Zoiets moet je trouwens continu bijschaven, als je up-to-date wil blijven. De zakelijke prikkel die ik kreeg van mijn klanten in Spanje heb ik hier dan ook in een eigen project omgezet. In Wevelgem openden we de Real Deal Pawn Shop, de eerste in België. Het is een concept dat we hier eigenlijk niet kennen maar dat recht vanuit de Verenigde Staten komt overgevlogen. Wie kent er de zalige reeks ‘Pawn Stars’ op tv niet? Dat is dus exact wat wij aanbieden. We gaan voortdurend op zoek naar die speciale items, unieke verzamelobjecten en exclusieve parels – zoals wij ze noemen. Wie denkt een waardevol object in huis te hebben en even in financiële nood zit, kan bij ons terecht. We laten het voorwerp eerst naar waarde schatten door een expert en nadien spreken we een bedrag af. We zijn nog maar net gestart en kregen al de gekste zaken in handen. Een verzameling handtekeningen van bekende Hollywoodsterren, bijvoorbeeld, iets wat we dan ook meteen internationaal via het internet aan verschillende klanten uit ons steeds maar groeiende netwerk hebben aangeboden.”

En zo gaat Sammy altijd maar door.

Filmpjes met deze en andere Kortrijkzanen op www.kw.be/dekortrijkzaan