Samim als Rode Duivel naar EK in Portugal

Begeleider-voetbaltrainer Klaas Devos en 'Rode Duivel' Samim Ahmadi. Die laatste maakt deel uit van Homeless Red Devils. © DV
Redactie KW

Nog vier nachten slapen en Samim Ahmadi stapt op het vliegtuig richting Portugal. Samen met zijn ploegmaten van de Belgian Homeless Devils neemt hij er tot en met 16 juli deel aan de European Homeless Cup. “Ik ben erg blij dat ik deze kans krijg”, glimlacht de kersverse Rode Duivel.

Hij vluchtte op zijn vijftiende vanuit Afghanistan naar België en vestigde zich twee jaar geleden in Kortrijk. Samim Ahmadi (22) houdt van voetbal en vond bij het Kortrijkse Homeless Team de ideale uitlaatklep. In het Centrum Algemeen Welzijnswerk ontmoette hij Klaas Devos, de begeleider annex trainer van het team. “Elke week trainen wij hier wat verderop in de V-Tex”, vertelt Klaas. “Ik schat dat we een zestigtal spelers hebben, onder wie een tiental mensen die elke week mee kommen sjotten. Anderen zien we maar een paar keer per seizoen, maar ook zij blijven welkom.”

De Belgian Homeless Cup, de overkoepelende organisatie, is een sociaal-sportieve voetbalcompetitie die de sport als trapje gebruikt om werk te maken van de (re-)integratie van mensen die te kampen kregen met dak- of thuisloosheid. “Ook vluchtelingen en personen met een verslavingsproblematiek komen in aanmerking”, duidt Klaas. “Dankzij het voetbal zetten de spelers stappen richting betere huisvesting, het volgen van een opleiding, het vinden van een job,… Het is vooral de laagdrempelige manier van werken die succesvol blijkt. Het voetballen zelf is maar één pijler van de Homeless Cup, maar uiteraard wel een heel belangrijke.”

Dankzij zijn positieve ingesteldheid werd Samim door het Kortrijkse team naar voren geschoven. “Ik denk niet dat hij één training heeft gemist. Je hoeft voetbaltechnisch geen krak te zijn om uit te komen voor de nationale ploeg. Het gaat vooral om het menselijke aspect.”

De Belgian Homeless Devils tellen zeven spelers en het team kwam de voorbije weken al enkele keren samen. “We gingen al op driedaagse in Luik en trainden zelfs twee dagen op het indrukwekkende oefencomplex van de Rode Duivels in Tubeke”, zegt Samim. “Uiteraard is dat een unieke ervaring. Ik ben superblij en heel trots dat ik deze kans krijg. Ik kijk er ontzettend hard naar uit”, glimlacht hij.

Nieuwe job

De Homeless World Cup, het WK dus, vindt dit jaar plaats in Mexico, maar daar zullen de Belgen niet aanwezig zijn. “We zullen onze kleuren dus dubbel zo hard moeten verdedigen in Portugal”, is Samim vastberaden. Toch leek zijn selectie eventjes op losse schroeven te staan: hij zou namelijk net beginnen werken bij een Wevelgemse verhuisfirma. “Maar gelukkig kon ik mijn nieuwe baas overtuigen om mijn startdatum nog even uit te stellen. Geef toe, het zou toch zonde zijn geweest, mocht ik dit avontuur aan me voorbij moeten laten gaan? Ik kan niet wachten om het shirt van de nationale ploeg aan te trekken/”

(Dominique Vandenberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier