Samenhuizen aan opmars bezig: cohousing De Klijte in Moen met ecologisch accent

Dit weekend kan men kennismaken met een cohousing project in deze oude hoeve op De Klijte in Moen. © GJZ
Redactie KW

De afgelopen jaren verdubbelde het aantal cohousingprojecten in Vlaanderen en Brussel naar meer dan 130. Ook in Moen staat een dergelijk project in de startblokken. Dit weekend kan je er een kijkje nemen.

Cohousing De Klijte is een cohousingproject met ecologisch accent in Moen. “Het project bestaat uit een mooie erfgoedhoeve met een woonhuis en twee aan elkaar gebouwde schuren die in U-vorm rond een binnenhof liggen. Aanpalend zijn er de weilanden en mooie vergezichten”, vertelt Mark Debaillie die het project lanceert.

“Uniek en aantrekkelijk aan dit project is het authentieke, landelijke en natuurlijke karakter, de stilte en de erfgoedwaarde, dit alles in de nabijheid van invalswegen, met Zwevegem op fietsafstand.”

Twaalf woonunits

“Om een sterke cohousinggroep te ontwikkelen, wordt ingezet op een intergenerationele samenstelling zoals starters, gezinnen, koppels, singles en senioren. Een gedifferentieerde woontypologie, bestaande uit twaalf woonunits met 1, 2, 3 of meerdere slaapkamers, zal dit mogelijk maken. Daarnaast worden tal van gedeelde ruimtes en functies voorzien, zoals een moestuin, boomgaard, speelnatuur, een polyvalente ruimte, een werkplaats, fietsenstalling en parking met mogelijkheid van autodelen”, legt Mark Debaillie uit.

We gaan voor een diverse groep met gezinnen, koppels, singles en senioren

Cohousing de Klijte is momenteel een startersgroep aan het vormen. Die zet de krijtlijnen uit van het project. Tijdens dit proces is er een grote mate van inspraak en eigen keuze van ontwerpmogelijkheden.

Opendeurweekend met rondleiding

Cohousing De Klijte opent haar deuren voor het publiek op zaterdag 15 en zondag 16 augustus. Men kan inschrijven voor een rondleiding om 10 of 14 uur, gevolgd door een degustatie van het huisgemaakte appelsap. De rondleiding verloopt volledig coronaveilig. Het project is gelegen in De Klijte 12 in Moen.

(GJZ)

Info: cohousingdeklijte@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier