Samen zingen op site ‘t Spaans Tolhuis met ‘Alors on chante’

Met Alors on chante wil Fien Trybou mensen aanzetten om via hun stem dicht bij elkaar te komen. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

DooWop vocal coaching en ‘t Spaans Tolhuis slaan op donderdag 13 augustus de handen in elkaar voor een samenzang. “Op het plein komen we met voldoende afstand bijeen om onze stemmen te laten samensmelten op de tonen van live pianomuziek door Bas Bulteel”, vertelt organisator Fien Trybou.

Het idee achter de zangstonde Alors on chante is eigenlijk heel eenvoudig, als een wat uit de hand gelopen kampvuur. De bedoeling is om samen liedjes te zingen uit het collectief geheugen onder leiding van Fien Trybou, die bij elk nummer zorgt voor een extraatje. “Een refrein in harmonie, een ritme meeklappen of stampen, soms eens heel luid en dan weer heel stil,… Je hoeft geen ervaring te hebben, noten te kunnen lezen of zelfs toon te kunnen houden. Zolang je maar zingt!”, lacht Fien Trybou. “Zingen is een belangrijk deel van onze samenleving. Bij elk moment van vieren hoort een lied, elk land heeft zijn eigen volkslied en iedereen zingt wel eens onder de douche of in de file. Zingen ontspant, maakt ons blij en brengt ons samen.”

Positieve effecten

“Wat we ervaren bij het zingen werd door heel wat wetenschappers onderzocht. Ze ontdekten dat zingen heel wat positieve effecten heeft op zowel fysiek als mentaal vlak. Tijdens het zingen verlaagt onze hartslag, wat een positief effect heeft op de hartwerking en het hartritme. Hierdoor wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt, wat ons stressniveau doet dalen.

Gewoon meezingen op jouw manier is helemaal oké

Daarnaast heeft zingen ook een positief effect op de longen en de ademhalingsspieren”, legt Fien Trybou uit. “Als je dan ook nog eens samen met anderen zingt, daalt het gevoel van eenzaamheid sterk. Een onderzoek van de Universiteit van Göteborg toonde aan dat de hartslagen van mensen die samen zingen ook synchroon gaan lopen. En daarvoor hoef je niet eens mooi toonvast te zingen. Gewoon meezingen op jouw manier is helemaal oké.”

Coronaveilig

“In deze bijzondere periode zijn we allemaal op zoek naar verbinding. Die kun je tijdens deze activiteit dus op een coronaveilige manier vinden. DooWop vocal coaching zorgt ervoor dat iedere deelnemer een plaats krijgt aangeduid, per persoon of per bubbel. Verder worden ook alle regels rond handhygiëne en het verzamelen van data in acht genomen. Voor wie voor- of achteraf even wil bijpraten met vrienden of familie binnen de bubbel staan Joke en Peter klaar met hapjes en drankjes. Zo komen we ondanks de social distancing met onze stem toch even heel dicht bij elkaar. Want we hebben nood aan cultuur en participatie. En samen zingen maakt gelukkig”, besluit Fien Trybou.

Alors on chante vindt op donderdag 13 augustus om 19 uur plaats aan ‘t Spaans Tolhuis, Plassendale. Het is belangrijk om vooraf in te schrijven via info@doowop.one.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier