Samen kijken naar Rode Duivels in Filou Sportsbar

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Nancy Boerjan

Op zaterdag 12 juni speelden de Rode Duivels hun eerste EK-match tegen Rusland. Vlaanderen keek – misschien nog meer dan naar het resultaat – uit naar de eerste zaterdag in een lange tijd met ambiance. Zoals voorheen was het nog niet, maar de komst van El Sympatico in Filou Sportsbar kreeg de aanwezigen toch al vóór aftrap aan het juichen.

Van feestende massa’s supporters voor ons nationaal elftal kan nog altijd geen sprake zijn in deze tijden. De maatregelen die sinds 9 juni versoepeld zijn, laten onder strikte richtlijnen wel kleinere events toe. Daarvan maken we gretig gebruik om tijdens de eerste echte zomerdagen eindelijk weer op een relatief ongedwongen manier vrienden en bekenden te ontmoeten.

Geen stormloop

Toch loopt Filou Sportsbar in Oostende, waar we poolshoogte gingen nemen, nog niet meteen vol op zaterdagavond. We tellen er binnen vijf televisies en twee beamers, en buiten op het terras blinkt een groot led-scherm van 16 m². Voor zaakvoerders Jurgen Vanpraet en Pascal De Gryse was het enigszins koffiedik kijken en de laatste richtlijnen van de politie afwachten. “ Voor de eerste match zetten we nog niet in op de volle capaciteit. We wachten af hoe deze eerste EK-avond zal verlopen en zullen dan later evalueren.”

Op het terras genieten tafeltjes van vier al een paar uur voor de match van een barbecue, maar de sfeer laat op zich wachten. Het incident met de Deense voetballer Christian Eriksen dreigt zelfs even een voortijdig eind aan alle activiteit te maken. Als blijkt dat alle matchen deze avond zullen gespeeld worden, vult ook het terras zich verder . De Brugse schoenmaker Robin Saunders vat de plannen die hij voor deze avond heeft bondig samen: “Stukje eten, pintje drinken en naar de voetbal kijken met mijn vrouw en een vriendin. We zijn blij dat het weer kan”, lacht hij.

“Meer ambiance verwacht”

De drie Oostendse vriendinnen Lien Legein, Sandra Verburgh en Sandy Verhelst zitten in vol ornaat klaar voor de start van de wedstrijd. Ze hadden wat meer ambiance verwacht, maar zijn vast van plan om er zelf te maken. “ Thuis kijken vonden we een beetje saai, daarom kwamen we hierheen ”, vertelt Lien. Ook zij zijn blij weer een stapje buiten de deur te mogen zetten, al vinden ze het nog wat beperkt aanvoelen. Ze zijn geschrokken van wat er met Eriksen gebeurde, maar als blijkt dat het goed komt, zetten ze die gedachte snel opzij. “Wij gaan winnen!”

 © Davy Coghe
© Davy Coghe

En dan zeilt, net voor de aftrap, Jean-Marie Pfaff binnen. Het publiek gaat uit de bol, de iconische doelman heeft duidelijk nog altijd niet veel aan entertainmentwaarde ingeboet. Helemaal vanuit Brasschaat naar Oostende gereden voor de eerste match van de Rode Duivels? “Ik had het Pascal beloofd”, legt hij uit. “Ik zal nooit vergeten dat ik hier in Oostende trainer was en Pascal me toen steunde. Dat avontuur is niet goed afgelopen, maar Oostende is in mijn hart blijven zitten. Ik doe dit dus graag.” Intussen is de aftrap gegeven…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.