Samana in Vijve blaast 45 kaarsjes uit

Paula Vanlerbeghe samen met voorzitster Monique Vermeulen. © IVD
Redactie KW

Het bestuur van Samana mocht in De Linde een honderdtal leden verwelkomen op het feest naar aanleiding van de 45ste verjaardag. De sfeervolle namiddag werd afgesloten met een feestmaaltijd en wij zagen enkel tevreden gezichten.

De bestuursploeg met voorzitster Monique Vermeulen, medevoorzitster Leona Demets, Sabine Amez, Brigitte Van Lerberghe, Martin Balcaen, Jeannine Decraene, Roger Depreester, Liane Dewildt, Roza Loosveld en Gilbert Vullers had opnieuw op geen enkele inspanning gekeken en dat werd enorm gewaardeerd. Toch moest het programma in laatste instantie nog aangepast worden.

“Na de koffietafel was het de bedoeling om met de leden naar de Lourdesgrot te trekken, maar het regenweer besliste daar jammer genoeg anders over. Na de middag hield het wel op met regenen, maar de omgeving van de Lourdesgrot lag er nogal nat bij en als alternatief hield onze pastoor Patrick een gebedsmoment in De Linde”, zegt voorzitster Monique Vermeulen. “Daarna genoten onze leden van de koffietafel en een lekker ijsje. Uiteraard zorgden wij ook voor de nodige ontspanning met een optreden van Tralalie, die een muzikale voorstelling bracht, doorspekt met de nodige grappen en grollen. Als afsluiter kon iedereen aanschuiven aan een koud buffet waarmee wij onze verjaardag op een feestelijke manier afrondden. Met bijna honderd aanwezigen op 112 leden konden wij alvast van een geslaagd verjaardagsfeest spreken.”

Vijf voorzitters

Met Monique Vermeulen is Samana pas aan de vijfde voorzitter toe. De vereniging werd gesticht door wijlen Jules Fourneau en Roger Vanlerberghe van Den Hoek en Jules Fourneau werd de eerste voorzitter. Maria Struyve nam in 1990 zijn taak gedurende anderhalf jaar over en daarna combineerde Jenny Vanrobaeys een tiental jaren het voorzitterschap met haar taak als verantwoordelijke voor de hobbyclub. Zij werd opgevolgd door Frans Amez en ondertussen staat Monique Vermeulen, die de hobbyclub leidde, al tien jaar aan het roer.

Paula Vanlerberghe (87 jaar) is ongeveer dertig jaar lid van Samana en daarmee is ze één van de anciens onder de leden. “De werking van Ziekenzorg, het vroegere Samana, kan je niet meer vergelijken met het aanbod dat wij momenteel krijgen”, blikt Paula Vanlerberghe terug. “Een constante was wel dat het altijd erg gezellige bijeenkomsten waren in de zaal van Café De Gilde, waar Ziekenzorg gesticht werd. Ik maakte verschillende voorzitters mee. Die waren stuk voor stuk gemotiveerd en ze deden er samen met hun bestuur alles aan om de leden in de watten te leggen. Het ledenaantal is momenteel wel een stuk groter dan in mijn beginperiode bij Ziekenzorg.”

Uit isolement halen

“Hoogtepunten de afgelopen jaren? Ik kom gewoon elke keer met heel veel zin naar de bijeenkomsten. Samana is een zegen voor de mensen die zo de kans krijgen om hun vier muren eens in te ruilen voor een gezellig samenzijn onder vrienden. Het aanbod is trouwens vrij groot met elke maand een namiddag met hobbyclub en kaarten, verschillende vormingen en uitstappen onder de vorm van een halve of volledige dagreis. Telkens slaagt het bestuur erin om ons te verrassen. Deze viering van onze 45ste verjaardag was na ons kerst- en paasfeest alvast een nieuwe topper. Ook de tweedaagse van Samana, die begin september georganiseerd wordt, blijft één van de hoogtepunten. Zo lang de gezondheid het toelaat, zal ik er alles aan doen om geen enkele bijeenkomst van Samana over te slaan.”

De volgende activiteit is de dagreis richting de Westhoek op dinsdag 11 juni. Daarvoor zijn er nog slechts enkele plaatsen vrij op de bus. Info: Monique Vermeulen 056 60 04 65. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier