Samana blaast 50 kaarsjes uit, eindelijk weer feest na anderhalf jaar corona

Rekkem Samana blaast vijftig kaarjes uit. De kernleden en oud kernleden vierden maandag samen met de leden het gouden jubileum. © wilfried Ossieur
Redactie KW

Na 100 jaar Beweging.net en 50 jaar Neos is het deze week aan Ziekenzorg/Samana om 50 kaarsjes uit te blazen. 94 zieken en ouderen vierden dat met een groot feest in zaal Myra. “Waarom ik al 20 jaar voorzitter ben? Omdat je zoveel dankbaarheid terugkrijgt”, vertelt Noël Vankeirsbilck.

Samana, het voormalige Ziekenzorg, is in Rekkem een bloeiende afdeling met dank aan een twaalfkoppig kernbestuur en vijf extra vrijwilligers. Zij zetten zich wekelijks en maandelijks in om ouderen en zieken geregeld een fijne namiddag of dag te bezorgen.

“Wat zijn we weer blij dat we mogen samenkomen”, vertelt Noël Vankeirsbilck die de voorzittersfakkel draagt sinds 2001. “Anderhalf jaar corona heeft ons pijn gedaan. Dat hebben we gemerkt tijdens de feestelijke eucharistieviering maandag. 26 van onze trouwe bezoekers zijn ondertussen overleden. Hetzij door corona, hetzij door een andere ziekte of door ouderdom.”

“Ik heb alle namen afgelezen en toen werd het toch even heel stil. Veel van onze mensen zijn niet mobiel meer en blijven vaak thuis. Dankzij Samana beleven ze een mooie dag, zoals onze 50ste verjaardag. Het deed deugd om nog eens met 94 mensen samen te tafelen.”

Eerste voorzitter

Ziekenzorg werd opgericht in de schoot van de Christelijke Mutualiteit (CM). Er was voor het eerst sprake van Ziekenzorg CM in november 1969. Twee jaar later was het officiële startschot voor Rekkem met wijlen Albert Vandeputte als eerste voorzitter.

“In Ziekenzorg, later Samana, spreken we niet echt van leden, omdat we nog altijd gesubsidieerd worden door de CM. Bij ons hoef je dus geen lidgeld te betalen en is iedereen welkom op alle activiteiten.”

“De start in Rekkem in 1971 hebben we te danken aan wijlen Bernard Planckaert. De overleden Rekkemnaar was destijds professioneel actief binnen de CM en zorgde voor een Rekkemse afdeling. Het was ook Bernard Planckaert die een gedenkboek maakte naar aanleiding van 30 jaar Ziekenzorg in 2002”, duikt Noël even in het verleden.

Bij het eerste bestuur valt de naam van Lucienne Vanassche op. “Dat was mijn mama”, zegt bestuurslid Monique Van Bel (71). “Net als ikzelf was zij ook een erg enthousiaste vrijwilligster. Ze heeft zich jarenlang ingezet voor Ziekenzorg, tot ze op reis met Ziekenzorg in het zuiden van Frankrijk op 84-jarige leeftijd overleed in mei 2004.”

“In datzelfde jaar, in december, werd ik bestuurslid van Ziekenzorg. We zaten dus helaas nooit samen in het bestuur. Ik heb wel de hobbyactiviteiten overgenomen van mijn mama en leid die vandaag nog altijd in goede banen”, zegt de immer goedlachse Monique Van Bel.

Ook haar man Ronny Vanassche is ondertussen al negen jaar bestuurslid. “Ik nam de kaartactiviteiten over van Kamiel Dujardin. Mijn vrouw en ik nemen heel wat op ons binnen Samana, maar we doen het tot op vandaag nog heel graag”, pikt Ronny even in.

Secretaris verongelukt

Ziekenzorg kende nog trieste momenten. Zo overleed secretaris André Rosselle op 27 mei 1980 in een auto-ongeluk toen hij aan het werk was voor Ziekenzorg. Het was een dieptepunt voor de vereniging, want het gemis van de bezige bij woog zwaar door.

Voorzitterswissels waren er in 1983 toen Albert Vandeputte geruild werd voor Angèle Ottevaere, in 1987 toen Gabrielle Serlet de fakkel overnam en die doorgaf in 1999 aan Monique Levecque. De voorlopige laatste wissel dateert al van 2001, wat Noël Vankeirsbilck meteen tot langste voorzitter van 50 jaar Ziekenzorg/Samana maakt. Andere dieptepunten waren het vertrek van zuster Paula in 1992 van Rekkem naar Varsenare en het overlijden van pastoor Lode Waignein in 1994, actieve proost van Ziekenzorg.

De naamsverandering van Ziekenzorg naar Samana wordt aangekondigd op een congres in Gent in september 2016. Mantelzorgers en langdurig zieken waren blij dat de naam niet langer de klemtoon legde op dat ziek zijn. Samana is een samentrekking van samen en mana waarvan dat laatste woord kracht betekent. Samana staat dus voor de kracht van samen.

“Anderhalf jaar corona heeft ons pijn gedaan, 26 van onze trouwe bezoekers zijn ondertussen overleden”

“Samen doen we uiteraard heel wat”, gaat voorzitter Noël Vankeirsbilck verder. Het huidige bestuur, eigenlijk spreken we van kernleden, bestaat naast mezelf en het koppel Ronny Vanassche en Monique Van Bel uit Rosette Declercq, Monique D’Halluin, Kathleen Hackx, Pierre Maxy, Myriam Mercier, Annemie Pyncke, Anny Vangheluwe, Lode Vanthournout, Liesbeth Vlaeminck en onze proost Chris Deconinck.”

“We tellen ook vijf losse medewerkers Willy Deman, Erlinde Depraetere, Chantal Leroy, Luc Quaeghebeur en Frieda Vandeputte. Pierre Maxy is onze langste medewerker met 30 jaar op de teller en Liesbeth Vlaeminck is ondertussen 86 jaar. Zij is nog altijd graag aanwezig, maar wij doen de moeite om haar te halen en haar terug thuis te brengen. Dat doen wij trouwens met veel van onze leden. Willy Deman is al vele jaren onze vaste chauffeur geworden.”

Voorzitter Noël is op zoek naar jong bloed om hem op te volgen, maar bij gebrek aan kandidaten blijft hij tot op vandaag voorzitter. “Al 20 jaar lang, maar ik doe het nog met veel plezier. De dankbaarheid van de mensen die dankzij ons wat extra vertier hebben, is heel groot. Daarvoor doen wij het.”

Straks eerste kaarting

Het jubileumfeest was het eerste grote feest na corona voor Samana. Op 19 oktober volgt de eerste kaarting. “Normaal heb ik 16 tafels, maar met heel wat overlijdens zullen dit er nu wel een pak minder worden”, zucht Ronny.

Naast de maandelijkse kaarting elke derde dinsdag van de maand is er ook de maandelijkse hobbynamiddag elke tweede donderdag van de maand.

“We organiseren ook verschillende voordrachten en verschillende feestjes zoals ons kerst- en paasfeest. Met de kern komen we maandelijks samen. Jong bloed is welkom en iedereen kan deelnemen aan onze verschillende activiteiten. Andere topactiviteit is de jaarlijks bedevaart, telkens naar een ander bedevaartsoord. Tot de vorige editie vertrokken we altijd met een volle bus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier