Samana bestrijdt ‘corona-eenzaamheid’ met wensbomen

Noël Delaere: "Voorbijgangers kunnen aan de wensboom een boodschap van hoop, persoonlijke wensen of een bemoedigend woordje voor iemand achterlaten." (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Samana, het voormalige Ziekenzorg CM, wil met wensbomen zijn waardering uitdrukken voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers. In Zuienkerke werd het rustplekje langs de Blankenbergse Dijk zo’n plaats van solidariteit in tijden van ‘corona-eenzaamheid’.

Samana is een vereniging waarin mensen met een chronische ziekte of zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers het voor elkaar opnemen. “Samen willen we de eenzaamheid terugdringen en werken aan een warme samenleving, waar ook plaats is voor de meest kwetsbare mensen”, zegt Noël Delaere, verantwoordelijke voor Samana in de Brugse regio.

Op de rustplaats langs de Blankenbergse Dijk werden drie boompjes ingericht als wensboom. Voorbijgangers kunnen er een boodschap van hoop, persoonlijke wensen of een bemoedigend woordje achterlaten voor mantelzorgers en mensen met een chronische ziekte en/of zorgnood. “Op die manier worden hun gedachten tastbaar. We willen er onze waardering en sympathie mee uitdrukken voor de vele mensen, die dagelijks de zorg opnemen voor iemand anders, alsook voor mensen die extra zorg nodig hebben om krachtig en weerbaar in het leven te kunnen staan”, aldus Noël Delaere.

Door corona sukkelen nog meer mensen weg in de eenzaamheid. “Samana brengt mensen samen, maar in tijden van corona is dat moeilijker. Onze doelgroep is tenslotte extra kwetsbaar. Wel moedigen we onze zorgvrijwilligers aan om af en toe eens een ‘raambezoekje’ te brengen of eens vaker een telefoontje te doen”, klinkt het.

Extra aandacht

Ook in Oostende, Lichtervelde en Dudzele richtte Samana reeds wensbomen in. De wensboomactie loopt tot aan de ‘Dag van de chronisch zieke mensen’ op 11 oktober. “Die dag hebben we extra aandacht voor onze doelgroep, en proberen we hun situatie onder de aandacht te brengen van de samenleving”, besluit Noël Delaere. Samana wil met de actie ook zijn naambekendheid verhogen. “Want veel mensen kennen ons nog steeds onder de oude naam ‘Ziekenzorg’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier