Sam en Diederik verzekeren visserij-DNA van Nieuwpoort met nieuwe garnalenkotter

De garnalen worden gelost. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De N82 Nautilus is de nieuwe aanwinst van Sam Zwertvaegher (40) uit Koksijde en Diederik Jacobs (41) uit Oostduinkerke. Vrijdag losten ze in de Nieuwpoortse Vismijn na hun eerste officiële vaart hun eerste 200 kg garnalen en er wachtte hen een feestelijk onthaal door het stadsbestuur. Daar was alle reden toe: de twee jeugdkameraden blazen de Nieuwpoortse visserij weer extra leven in door de vloot te versterken met een vijfde vissersvaartuig.

Sam en Diederik kennen elkaar sinds hun prille jeugd en gingen samen naar dezelfde lagere school in Nieuwpoort. Ook hun verdere levenspad verliep parallel, hoewel Sam even ‘ontspoorde’ in de transportsector.

Maar het vissersbloed zit hem in de genen. “Al vijf generaties, en zelfs mijn grootvader Arthur van 93 jaar is er vandaag bij”, vertelt Sam trots. Het vissersduo kent de Belgische kust als hun broekzak, maar uitvaren met een nieuwe kotter geeft toch een bijzonder gevoel. “We hebben jaren gevaren met de N116 Nostalgie, het laatste houten Belgische schip voor kustvisserij dat werd gebouwd in 1961”, legt Sam uit. “

Het werd gebouwd op de werf van De Graeve in Zeebrugge. Maar we hebben de N116 verkocht aan Eddie Cattoor, een bekende reder in Zeebrugge die meerdere schepen heeft, maar eerder in het grootvlootsegment en in de plaats deze N82 Nautilus aangeschaft.Dit schip is uitgerust voor de boomkorvisserij, met een sleepnet dat wordt opengehouden door een metalen buis vooraan het net, de ‘boom’. Ideaal als garnaalkotter dus. De Nautilus is gebouwd in 1997, heeft een bruto tonnenmaat van 55 (bij de Nostalgie was dat 33), hij is 18,14 meter lang en 5,51 meter breed. We hebben hem gekocht van reder Rudy Barbaix in Oostende.”

Eerste vangst goed voor 200 kg

Diederik en Sam zijn best tevreden met hun eerste vangst: “200 kg is niet slecht, want het eigenlijke seizoen start pas in augustus. We varen vijf keer per week ‘s nachts uit: van zondagavond tot vrijdagmorgen. Zoals altijd worden de garnalen na iedere sleep direct aan boord gekookt. De eerste 5 kg is net geveild en we hebben er meteen een peter en een meter bij. Danny Huyghebaert, de bekende visser en zaakvoerder van visgroothandel Huyghebaert & Zoon, duwde eerst af op de veiling en betaalde 150 euro. Daarvan betaalt meter Natacha Baert van vishandel De Panger de helft. De prijs vandaag valt ook wel mee. Hoe die verder zal evolueren, is nog een groot vraagteken”, klinkt het.

“We hebben ons schip gekocht in mei, midden in de coronamiserie. Daardoor verliep alle administratie veel trager dan verwacht. De ‘vernummering’ moest gebeuren in Antwerpen, de registratie in Brugge. In normale omstandigheden zou dat in een week zijn afgehandeld, nu heeft dat meerdere weken op zich laten wachten.”

Kris Vandecasteele, schepen van Visserij, vult aan: “Het is inderdaad koffiedik kijken wat de prijzen betreft. Niet alleen van garnalen, maar van alle vis. De coronacrisis heeft een grote impact op de horeca en dat zal mee bepalend zijn voor de marktprijs van de vis. Februari was ook al geen goede maand door het stormweer, maar we blijven positief. Sam en Diederik vervullen echt een pioniersrol. Het zijn twee jonge, gemotiveerde kerels die het heft in handen nemen om de visserij in Nieuwpoort in ere te houden en verder te zetten. Naast de N82 Nautilus telt de Nieuwpoortse vloot nog de Rudy, ook een garnalenkotter, de Aalscholver en de Ramblers die voornamelijk vis aanvoeren. De specialiteit van de Alexis II zijn wulken.”

De eerste officiële vaart is een feit.
De eerste officiële vaart is een feit.© MVO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier