Salons Ten Boogaerde in Kortemark: “Voor huwelijken nog altijd niets veranderd”

Didier Deylgat en Isabel Joseph van salons Ten Boogaerde in Kortemark, met zoon Lomani: "Voor ons is er geen moer veranderd." © GF
Redactie KW

Ondanks de versoepeling van de regels voor huwelijken zien Didier Deylgat en Isabel Joseph van salons Ten Boogaerde in Kortemark de problemen nog niet opgelost. “Het is weer een grote ontgoocheling en voor september krijgen we nog altijd geen perspectief. Ons verlies loopt al boven het miljoen euro.”

Op 30 juni kwam er een ministerieel besluit met enkele versoepelingen omtrent privéfeesten, zoals huwelijken. Het toegelaten aantal aanwezigen, dat vanaf 1 juli op 50 ligt, wordt vanaf 1 augustus verhoogd tot 100. Het moet met professionele catering zijn – een zelf georganiseerd feest in de tuin mag niet – en mensen moeten zitten aan tafel. Het feest moet om 1 uur eindigen en doordat je niet aan tafel moet blijven zitten, kan je ervan uitgaan dat de openingsdans mag plaatsvinden. Maar het is niet de bedoeling er een heus dansfeest van te maken.

“Dansen en tot 4 uur doorgaan”

Voor Didier Deylgat en Isabel Joseph van salons Ten Boogaerde is het niet de oplossing waar ze op zaten te wachten. “Het is voor iedereen weer een grote ontgoocheling en vooral nog meer onduidelijkheid, en geen perspectief vanaf september”, zegt Didier. “Ook in augustus zijn wij nog geen stap verder. De feestzalen en feestlocaties kunnen – als enige horeca-ondernemingen – nog altijd niet aan de slag.”

“Ja, feesten mogen tot 50 mensen en vanaf 1 augustus tot 100 mensen, maar wat is dat? Onze allerkleinste trouwfeesten hebben 80 mensen, de meeste zijn met 150 tot 200 genodigden. Maar de uitbreiding van het aantal aanwezigen alleen is geen oplossing. De meeste feestzalen werken nu als restaurant en kunnen makkelijk 200 personen plaatsen, mèt coronamaatregelen. De twee belangrijkste zaken voor een trouwfeest zijn dat er na het eten een dansfeest kan worden gehouden en dat je minstens tot 4 uur doorgaan.”

“Hopeloos”

“Veel feestzalen organiseren brunches op zondag, maar deze kunnen ook niet doorgaan omdat we niet met buffetten mogen werken. 90 procent van onze omzet en van zowat alle feestlocaties bestaat uit trouwfeesten op vrijdag en zaterdag en brunches op zondag. Wij zijn hiermee dus voor geen meter vooruitgeholpen. Er is ook geen enkel vooruitzicht voor september. En hoe zit het nu met buffetten? Op de markt staan aanschuiven aan de kramen mag, maar niet in feestzalen? Ik begin echt hopeloos te worden.”

“Met 400 personen mogen ze wel samen staan op buitenevenementen. Ik vind het goed dat er een versoepeling is gekomen voor de evenementensector, maar wat is het verschil met ons? Kijk naar de kust. Op dijken en stranden kan je op de koppen lopen. Maar een trouw- of ander feest kan niet? We hebben nu een pop up-restaurant, maar dat is niet zo evident hoor. Wij zijn niet bekend als restaurant. Het is ook een beetje absurd: ik mag hier een restaurant uitbaten met tot 300 aanwezigen, maar een feest kan niet.”

50 trouwfeesten geannuleerd

Wij hebben ondertussen 50 huwelijksfeesten moeten verplaatsen of annuleren. Dat is goed voor een verlies van meer dan een miljoen euro. Ons omzetverlies van half maart tot nu? 60 procent minder in maart, 85 procent minder in april, 82 procent minder in mei en 81 procent minder in juni. Wij kunnen veel opvangen, maar nu begin ik echt te panikeren”, zucht Didier.

Koppels zijn ook al feesten in september aan het annuleren, want ze weten nog altijd niet wat er dan zal mogen. Mensen willen toch minstens anderhalve maand op voorhand zekerheid hebben. Hoeveel telefoons ik al niet heb gekregen van koppels over het uitstel van hun feest!”

Ontslagen

Laat feesten tot 250 mensen toe, zowat alle trouwfeesten zouden kunnen doorgaan. Desnoods met tafels op anderhalve meter van elkaar en met ‘bubbeldansvloeren’ van maximum 15 personen“, stelt Didier voor. “Maar nu is er echt niets veranderd. We worden gewoon genegeerd. Het horecabloed van alle feestzalen zal aan de vingers van Wilmès hangen. Ik heb al mensen moeten ontslaan en zal dat nu wellicht nog meer moeten doen. Dit is echt een ramp voor ons.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier