Safe Summer-plan De Panne maakt Zeelaan veiliger en gezelliger

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het lokaal bestuur van De Panne verwacht dat er deze zomer minstens evenveel kustbezoekers naar zee zullen komen als in een normaal seizoen. De Panne zal zich deze zomer profileren als gemeente waar heldere spelregels gelden om zowel in het handelscentrum als op de zeedijk en het strand alles veilig en coronaproof te laten verlopen. Daarvoor werd een ‘Safe Summer 2020’-plan uitgekiend met een duidelijk inrichtings- en circulatieplan.

Na een eerdere testfase wordt nu het definitieve plan uitgerold. Vandaag werd daarvoor de Zeelaan afgesloten voor het autoverkeer zodat de technisch dienst de ‘zomerinrichting’ kon installeren. Voertuigen zullen er vanaf morgen eenrichtingsverkeer moeten volgen, vanaf de Markt richting kruispunt Nieuwpoortlaan en Duinkerkelaan. Fietsen is toegelaten in beide richtingen. Wandelaars moeten altijd rechts aanhouden. De eerste 75 bloembakken voor de horecaterrassen worden geïnstalleerd zodat de straat er dit weekend al heel fleurig uitziet. Daarvoor zet het personeel van de technische dienst zich in.

Schepen Wim Janssens legt uit: “Het eerste idee was om zelf bakken te maken in hout. Toen dit toch te arbeidsintensief bleek in deze drukke coronatijden hebben we een alternatief gezocht. We vonden bloembakken in polyester met dezelfde kleur als de windschermen en boombakken op de Markt… een ‘perfect match’ – RAL7021 voor de techneuten. Dit materiaal is zeer vlekken- en verkleuringsresistent. De bakken zijn geïsoleerd waardoor we ze mogelijk ook in de wintermaanden kunnen gebruiken.”

‘Wie zal dat betalen?’

Olivier Acquet en Johan Notredame, medewerkers van de Technische Dienst hadden vandaag de handen meer dan vol met het schilderen van alle bloembakken.

Er kwamen ook een aantal opmerkingen, zoals ‘wie zal dat betalen’? “Als lokaal bestuur plaatsen we enkel bloembakkenwaar we horecazaken verplichten om een terras in te richten op de rijweg”, aldus Wim Janssens. “Of waar we zelf een stuk rijweg willen afbakenen. Horecazaken die een terras plaatsen op het voetpad of op een parkeerplaats moeten zelf zorgen voor bloembakken, zoals omschreven in het reglement. We kunnen onder dezelfde voorwaarden ook bloembakken plaatsen in andere straten, waarbij het verkeerstechnisch mogelijk moet zijn om een stuk van de rijweg in te nemen. Volgende week voeren we de tweede fase uit met nogmaals 75 bloembakken, er worden ook grote fietsrekken geplaatst en bijkomende signalisatie.”

Met de nieuwe ‘Safe Summer’-look zal de Zeelaan beslist nog een stuk aantrekkelijker en gezelliger worden om te shoppen en om een terrasje te doen. Dat bewezen de eerste wandelaars en bezoekers vandaag al: tussen de regenvlagen door liepen de terrassen al aardig vol.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten