Sabine Van Paemel uit Leke vangt asielhond Laika op die twee nieuwe heupen nodig heeft

Sabine Van Paemel met Laika. © (foto ACK)
Redactie KW

De tweejarige Bulgaarse herder Laika die in Dierenasiel Ganzeweide in Koksijde verblijft, heeft twee nieuwe heupen nodig. De eerste operatie is al achter de rug en verliep goed, maar de kostprijs loopt op tot 7.000 euro. Het dierenasiel zoekt hulp om de kosten te helpen dragen. De helft daarvan is al ingezameld.

“Het is een knuffelbeer, een schat van een hond”, zegt Sabine Van Paemel. Laika is een twee jaar oude Bulgaarse herdershond. Kunstenares en galerijhouder Sabine Van Paemel is vrijwilligster bij Ganzenweide, woont in Leke en vangt Laika voorlopig op.

“Laika kwam in dierenasiel Ganzeweide terecht nadat ze in Lommel in een noodopvang was geplaatst. Om de een of andere reden hield die noodopvang ermee op en kwam Laika in Ganzeweide terecht.”

Rustige, lieve hond

“Laika is een heel rustige, lieve hond en het duurde dan ook niet lang voor Laika geadopteerd werd maar dat liep mis: de hond kwam in een appartement terecht en was daar veel te groot voor, dus Laika kwam terug bij Ganzeweide. Opnieuw duurde het niet lang voor er iemand Laika wou adopteren. Dit keer een persoon die graag een leuke speelkameraad voor zijn Duitse herdershond wou.”

“En weer vertrok Laika kwispelstaartend naar haar nieuwe huis, maar ook dat duurde helaas niet lang. Het nieuwe baasje kwam naar Ganzeweide en vertelde daar dat Laika niet mee kon met zijn herder en dat hij de indruk had dat haar iets mankeerde. Wij hadden nooit iets opgemerkt, we dachten dat Laika gewoon een rustig karakter had, anders zouden we haar nooit met iemand meegegeven hebben.”

Heupdysplasie aan beide heupen

Laika werd naar de dierenarts gebracht die een heupdysplasie aan beide heupen vaststelde. “Toen stond het asiel voor een hartverscheurende keuze: Laika laten inslapen, wat voor zo’n jonge hond geen optie was, haar te laten leven met voortdurende erge pijn of Laika te laten opereren en haar een gezond en pijnloos leven te gunnen”, legt Sabine uit.

“Elke bijdrage, hoe klein ook, wordt heel erg gewaardeerd”

“Hoewel de kosten van de operatie heel hoog oplopen en het asiel daar niet op voorzien is, willen we Laika een kans geven. Daarom zijn we een Facebookactie gestart. Mensen kunnen een bijdrage leveren. Hoe klein ook, het zal zeker gewaardeerd worden. Bij mij in de galerij heb ik een tombola georganiseerd: voor 10 euro koop je een lotje en daarmee kan je twee schilderijtjes van De Mensjes winnen ter waarde van 200 euro.”

Intussen werd Laika op 12 maart aan de linkerheup geopereerd. “De operatie is wondergoed geslaagd”, weet Sabine. “Laika is nu aan het revalideren bij mij thuis. Zelf hebben wij al drie honden maar er is zeker nog een plaatsje voor Laika tot ze er weer bovenop is. De volgende operatie, aan de rechterheup, zal later volgen en dan kan ook de hydrotherapie starten waardoor Laika door te bewegen in het water haar spierkracht zal versterken.”

Warme thuis gezocht

Intussen ligt Laika nog uitgeteld in haar mandje, rustig en zonder al te veel pijn na de chirurgische ingreep. “Laika verdient echt wel een warme thuis waar ze met veel liefde wordt opgevangen en aan een leven zonder pijn kan beginnen”, besluit Sabine. (ACK)

Wie Laika wil helpen, kan voor alle info terecht op www.help-laika.be. Lotjes kopen voor de tombola van Sabine kan via Sabine Van Paemel op info@sabinevanpaemel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier