Sabelle uit Oostduinkerke vraagt aandacht voor Senegal

Redactie KW

Sabelle Diatta woont nu met haar echtgenoot Cyriel Caudron in Oostduinkerke maar groeide op in Sinedone, het dorpje van haar voorouders. Dat ligt in Casamance, een streek in het zuiden van Senegal geklemd tussen Gambia in het noorden en Guinee-Bissau in het zuiden.

Echt idyllisch is het plaatje niet. “Er is vooreerst het geografisch isolement, gekneld tussen het Engelstalige Gambia en het Portugeestalige Guinee-Bissau. Een degelijk verkeersnetwerk bestaat hier niet, de wegen zijn in miserabele toestand. Er bestaat maar één enkele bootverbinding tussen Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance, en Dakar, de hoofdstad in het noorden van Senegal. De noodzakelijke passage via Gambia bemoeilijkt het goederentransport en personenvervoer. Hoop om de verbindingen naar het zuiden te verbeteren is er nauwelijks, onwil is hier het enige toepasselijke woord. Er is ook discriminatie op basis van geloof want het Noorden is bijna uitsluitend moslim, het zuiden is vooral christen.”

“In de Casamance wordt de beste rijst ter wereld geteeld maar de oogsten zijn in handen van firma’s uit het noorden. Die exporteren de rijst naar Azië en voeren terug minderwaardige rijst in. Met als gevolg ondervoeding van kinderen in de Casamance. De bureaucratie uit het noorden onderdrukt systematisch het zuiden. Het politieke en economische centrum van Senegal situeert zich vooral rond de hoofdstad Dakar. “

In 2000 verhuisde Sabelle naar België. Maar ook op 5.000 km van haar geboorteplaats laat de bekommernis om de armoede in haar geboortestreek haar niet los. In haar geboortedorp Sinedone heeft ze inmiddels volgende projecten opgezet: voor de medische post: het leveren van medisch en pediatrisch materiaal als bedden, prothesen en looprekjes; bedlinnen en medicatie. Voor het vrouwenhuis: financiële hulp bij bouw en levering van naaimachines. Voor de bibliotheek: financiële hulp bij bouw en inrichting, dit project zit in zijn eindfase. Verder de bouw van twee klaslokalen: pas opgestart, de fundraising loopt.

Wie interesse heeft voor de problematiek in Senegal of meer informatie wil, kan contact opnemen met Sabelle via sabelle.diatta@telenet.be of 058 52 01 93

(CJK)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 28 maart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.