S-Plus schenkt voelschorten voor mensen met dementie

Marie Christine Derynck, Florette Decock van S-Plus Menen en Anne Mie Vandoorne van S-Plus Kortrijk overhandigden maandag voelschorten aan het wzc Adante in Menen. © WO
Redactie KW

Maandagmiddag schonk S-Plus voelschorten aan woon-zorgcentrum Andante in Menen. Daarmee wil S-Plus bewoners in woon-zorgcentra en mensen in een thuissituatie helpen en mensen sensibiliseren over dementie en helpen bij de aanmaak van voelschorten.

“Een voelschort is een kussen of een deken waarin materialen worden genaaid die prikkelen. Dat kunnen kleurrijke linten zijn maar ook belletjes of verschillende soorten knopen. Zij worden gebruikt bij demente personen die in een derde of vierde fase zitten van de ziekte, wat men in medische kringen de verborgen en verzonden ‘ik-fase’ noemt. De fase waarin contact maken steeds moeilijker wordt.”

Het gebruik van een voelschort kan verschillende doelen hebben. Het aaien, friemelen en prutsen eraan kan rustgevend werken. Maar tegelijkertijd prikkelt het ook de zintuigen. Het monotone gedrag wordt doorbroken wanneer er op een veilige manier een prikkelende omgeving aangeboden wordt.

Sociaal isolement doorbreken

Soms ontstaat er naar aanleiding van de schort oogcontact of komt er een gesprek op gang. Anderen willen er ook eens aankomen, of zien of horen iets waarop ze reageren. Op die manier wordt ook het sociaal isolement doorbroken, wat het welbevinden bevordert. Deze aanpak werkt positief, want mensen zijn rustiger en voelen zich beter”, aldus Anne Mie Vandoorne.

“Vanmiddag hebben we in totaal negen van die voelschorten kunnen overhandigen maar daar bleef het niet bij. In de loop van de namiddag kwamen vrijwilligers nog voelschorten maken en overhandigen. De voelschorten werden wegens de coronamaatregelen overhandigd aan de ingang van wzc Andante. (WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier