Ruth Soens is nieuwe stadsbibliothecaris: “De moderne bibliotheek is één grote beleving”

Ruth Soens voelt zich als nieuwe stadsbibliothecaris helemaal thuis in het nieuwe gebouw aan het Boekenplein op Zuidboulevard. (foto DJW)
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Net voor de grote vakantie werd Ruth Soens (29) de nieuwe stadsbibliothecaris van Waregem. Zij volgde Katrien Vanthuyne op en heeft nu zelf het management in handen van de hoofdbibliotheek aan het Boekenplein op Zuidboulevard en de twee filialen in de deelgemeenten Desselgem en Sint-Eloois-Vijve.

Een hele klus in elk geval, vooral als je weet dat je met in totaal 25 medewerkers inclusief onderhoudspersoneel rekening moet houden. De job houdt duidelijk meer in dan ervoor zorgen dat de boeken, dvd’s, cd’s en tijdschriften netjes in de rekken terecht komen.

Hoe kijk je tegen je functie aan? Heb je er ooit rekening mee gehouden dat je de ‘chef’ van een bibliotheek zou worden?

Ruth Soens: “Ik had niet gedacht aan de job van bibliothecaris, maar wel aan werken in een bibliotheek. Van opleiding ben ik filologe Romaanse talen, Frans en Spaans. Ik studeerde aan de Universiteit Gent. Na het behalen van mijn diploma ging ik nog een stapje verder. Eerst nog een master Moderne Literatuur, ook in Gent. En ten slotte een master Literatuur Management in Antwerpen. Alles samen is dat wel een heel degelijke opleiding voor een job in het bibliotheekcircuit. Veel mensen beginnen daarna les te geven, maar daar heb ik nier aan gedacht. Ik wilde het ook niet. De bibliotheek daarentegen, dat sprak mij wel aan. Na het behalen van mijn masters kon ik voor twee jaar in de stadsbib van Harelbeke terecht, bij bibliothecaris Jan Vanherreweghe. Daar heb ik veel geleerd en wat er vereist is voor het runnen van een bib. Het was een goede voorbereiding. Na Harelbeke kwam ik in september 2016 in de Waregemse bibliotheek terecht bij Katrien Vanthuyne en de collega’s. Ik heb vier jaar lang heel wat bijgeleerd en daarbij alle facetten van de job leren kennen. Dat ligt mij geweldig, heb ik ondervonden.”

Het beleid van een bibliotheek is nu heel divers en uitgebreid. Je moet niet alleen voortdurend de collecties bijwerken, maar je moet ook rekening houden met cijfers, statistieken, centen en de medewerkers. Hoe pak je zoiets aan?

“Normaal gezien heeft een bibliothecaris na eventuele voorafgaande studies ook een opleiding Bibliotheekwetenschappen gevolgd. Maar gezien mijn beide aanvullende masters en vooral die van Literatuur Management heb ik dat niet hoeven doen. Die speciale extra opleiding was niet nodig. Maar het is juist: er komt heel wat bij kijken. Collecties samenstellen is maar een aspect. Daarvoor reken ik op de medewerkers in de stadsbib. Zij bekijken de brochures en lijsten met nieuwe uitgaven, cd’s en dvd’s. Elk stipt aan wat nodig is of wat gewenst is. Zelf bekijk ik het ook allemaal. Ook de tijdschriften, kranten en dergelijke moet je continu opvolgen en de abonnementen bekijken. Heel wat, dus. Ten slotte is er nog het financiële plaatje dat moet kloppen: je moet de rekeningen opmaken en laten goedkeuren en zorgen voor de opmaak van de begroting die de basis is voor de jaarlijkse financiële inbreng van de stad. Het moet gezegd dat Waregem zijn bibliotheek en filialen uitstekend verzorgt. Financieel kunnen wij altijd rekenen op de stad. Niet voor niets heeft de stad ervoor gezorgd dat wij nu al vier jaar in een schitterend nieuw gebouw zijn gehuisvest dat veel aandacht krijgt en ook heel veel bezoekers trekt.”

Over cijfers gesproken: de stadsbib doet het, zeker sinds de verhuizing naar het nieuwe gebouw aan het Boekenplein, zeer goed. Heb je cijfers over het aantal uitleningen?

“Ik kijk daarvoor naar het jaarverslag 2019 dat eind december vorig jaar werd afgerond. Momenteel beschikken wij in de stadsbib over 129.000 boeken, 50.000 dvd’s, 230 abonnementen voor kranten en tijdschriften. Daarnaast zijn er nog eens 16.500 werken in Desselgem en 13.000 in Sint-Eloois-Vijve. In totaal hebben wij momenteel 11.000 leden-ontleners die elk jaar 5 euro lidgeld betalen. Beide filialen staan dan weer op zichzelf. Wel zijn er af en toe wisselcollecties. Alles samen is dat veel. Het is mijn taak om dat allemaal samen met de medewerkers te beheren en te beheersen. Overigens: de bib heeft een groot magazijn met onder andere een rolarchief waar wij waardevolle boeken bewaren. Bijvoorbeeld: het werk van Stijn Streuvels, Gerard Walschap en anderen. Dat is blijvend, door de grote literaire waarde. Daarnaast schrijven wij voortdurend materialen af. Die zijn dan bestemd voor de jaarlijkse verkoop. Op die manier hou je de collectie levend en up to date. Aankopen doen we bij de lokale Standaard Boekhandel, ook bij Boekhandel Beatrijs in Oudenaarde. Voor dvd’s kunnen wij bij Blitz in Waregem terecht.”

Intussen is het bibliotheeklandschap helemaal veranderd. De bib is nu een gezellige ontmoetingsruimte met leeshoeken, computers en een leescafé. Hoort het zo te zijn?

“Absoluut. De bibliotheek van nu is een grote beleving, een wereld waarin je met elkaar kunt praten, waar je op een aangename manier boeken, tijdschriften, dvd’s, cd’s en andere materialen kunt ontlenen, waar je eventjes tijd vindt om te verpozen. Heel belangrijk daarbij is dat je oog moet hebben voor de jongste generaties lezertjes. Voor hen moet je up to date collecties hebben, een voorleesruimte, een leeshoekje en mogelijkheden om ze zelf suggesties te laten doen. De Waregemse stadsbibliotheek heeft dat allemaal in huis.” (DJW)

Bio

Privé

Ruth is 29 jaar en woont in Beveren-Leie met haar partner Anton Delabie. Ze is

mama van Léa.

Studies

Ze studeerde Romaanse Filologie Frans & Spaans en master Moderne Literatuur, aan de Universiteit Gent. Ze behaalde ook de master Literatuur Management in Antwerpen.

Loopbaan

Ruth was vijf jaar medewerker in stadsbibliotheek Harelbeke. Sinds 2016 werkt ze in de stadsbib van Waregem, nu als stadsbibliothecaris in opvolging van Katrien Vanthuyne

Vrije tijd

Ruth leest graag, vooral Spaanse en Franse literatuur.