Rustplek aan de Kasselrijbeek vindt uitbreiding in Kasselrijpark

© GV
© GV
Redactie KW

Na de rustplek op de Kasselrijbeek is er nu ook een oase van zen te vinden bij het Kasselrijpark in Vichte. “Het is overbuurman Pol Demets uit de Beekstraat die altijd al de rust en schoonheid van deze plek aan de Kasselrijbeek heeft ervaren”, stelt boomkweker Diederik Van Colen (49). “Met de aanleg van het Kasselrijpark breiden we zijn initiële idee uit: een uitnodigende plek creëren om vredig te genieten.”

“Het was Jos Deslee die me uitnodigde om samen te brainstormen over de bestemming van dat stuk landbouwgrond naast de Kasselrijbeek”, vertelt boomkweker Diederik Van Colen (49). “Ruim twintig jaar ben ik kweker van volle grondplanten, meerstammige solitairplanten en bijzondere heesters die ik aanbied aan de professionele markt tuinaannemers. Het idee dat nu vorm krijgt is om stapsgewijs een semi-toegankelijke belevingsruimte aan te leggen waar een premium selectie van mijn bijzondere heesters groeien en waar wandelaars en fietsers kunnen verpozen en genieten van het landschap en de weidse omgeving.”

Rustplek buurt

“De naam ‘Kasselrijpark’ is gekozen omwille van de ligging naast de Kasselrijbeek en omdat de naam al gekend is in Vichte. Sinds een drietal jaar staat er een uitnodigend bord naast de beek om daar rustig te genieten”, vertelt Van Colen die een opleiding tuinbouw genoot. “Het was buurman Pol die zorgde voor de belettering van het bord dat hij van de gemeente kreeg. Buurman Pol, die ook een echte plantenliefhebber is, plaatste er sindsdien dagelijks drie oranje, opgeknapte stoelen die hij van zijn dochter kreeg en een tweede leven schonk. ’s Avonds worden ze trouw weer binnengehaald. Ondertussen is het een gekende rustplek voor de buurtbewoners. Dàt liefdevol idee namen we dus mee en breidden we uit.”

Passie

“Geleidelijk aan ben ik als boomkweker geëvolueerd van traditionele teelt naar een duurzame teeltmethode waarbij er geen gebruik meer gemaakt wordt van chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen. Het telen gebeurt nu op natuurlijke wijze zonder chemicaliën. Duurzaam telen is ondertussen een passie geworden. Met veel plezier heb ik er heel wat tijd en energie ingestoken met als resultaat dat ik nu inzicht heb in wat werkt en wat niet goed functioneert.”

Bezoekers kunnen jonge blaadjes plukken en meteen een tas thee drinken

“In onze zoektocht naar nieuwe, groenblijvende planten, zag ik als theeliefhebber een opportuniteit in een jaarrond groene haagplant, de Camellia Sinensis, met als meerwaarde de functie van plukhaag. De bedoeling zou dan zijn dat bezoekers jonge blaadjes kunnen komen plukken en ter plaatse een tasje thee kunnen drinken of dit thuis doen. Het is een nieuwe selectie planten die bestand is tegen temperaturen tot min 10 graden Celsius. Sowieso zijn de jonge planten het gevoeligst, dus eens de plant wat jaren op de teller heeft, zijn er minder risico’s bij vriestemperaturen.”

Theeplanten

“Als alles naar wens verloopt, verwachten we de eerste plukhaag binnen twee à drie jaar. Wie zolang niet kan wachten, kan vanaf september de theeplanten al online aankopen via www.greenlovers.be.

“De nieuwe zitbanken zijn oude omgevallen eiken die we gerecupereerd hebben en opgeschuurd hebben tot zitbanken. En er zijn nog meer decoratieve elementen op komst!”, besluit Diederik Van Colen.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier