Rustige start voor Kortrijkse winkels, wel lang aanschuiven bij telecomzaken

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Na maanden van verplichte sluiting mochten maandagochtend ook in Kortrijk de winkels weer open. Dat verliep zoals verwacht vrij vlot. Mensen houden zich aan de regels van het stadsbestuur en komen (tot nu toe) niet ‘funshoppen’. Enkel aan de telecom- en computerzaken vormden zich onmiddellijk lange rijen.

Het was de afgelopen dagen alle hens aan dek voor de handelaars. Na maanden van sluiting, mochten ze maandagochtend voor het eerst weer open. Zowat elke zaak maakte daar gretig gebruik van. Toch bleef een stormloop uit. Om 10.00 uur in de voormiddag was hier en daar en shopper te zien, vaak met mondmasker. Enkel bij telecomwinkels zoals die van Proximus en Telenet was het meteen aanschuiven. Om 10.30 uur stonden bij de Proximuswinkel in de Lange Steenstraat al een twintigtal mensen aan te schuiven. Even verderop, bij concurrent Telenet, waren dat er een tiental.

Noodzaak

Onder hen Benoit Cambien (26) uit Kortrijk. “Ik ben hier uit noodzaak”, vertelt hij. “Mijn gsm is op sterven na dood en heeft geen geheugen meer. Voor mijn werk heb ik een toestel nodig dat goed werkt, dus kom ik er hier een kopen.” Online bestellen zag Benoit niet echt zitten. “Als ik zo veel geld geef voor iets, dan heb ik het graag in mijn handen voor ik betaal“, legt hij uit. “Ik woon hier om de hoek, dus ik ben eerst even komen kijken of de rij niet te lang was. Hadden hier dertig mensen gestaan, dan was ik terug gekeerd (lacht). Nu ben ik al een kwartiertje aan het wachten en het zal nog wel even duren. Maar dat geeft niet.”

Ook in het grootste shoppingcenter van de stad, K in Kortrijk is het nog erg rustig. Opvallend: verschillende winkels zijn daar nog dicht. “Dat is nochtans niet de bedoeling”, zegt shoppingmanager Nicole Bats. “Al onze zaken zijn gebrieft geweest dat ze zich aan de algemene openingsuren van K in Kortrijk dienen te houden. Toch hebben velen blijkbar gekozen voor aangepaste openingsuren. Wij nemen daar dan ook notie van en zullen hen daarop aanspreken.

Geen stormloop

Carla Dhaenens (52), is al acht jaar aan de slag bij schoenenwinkel Torfs en is wel van de partij. “We hebben de nodige maatregelen genomen en zijn op dit moment met twee medewerkers in de winkel”, vertelt ze. “Mensen krijgen passokjes mee, een schoenlepel en handschoenen. Ze moeten ook een bepaalde route volgen. Van een stormloop is zeker geen sprake. Tot nu toe (om 10.30 uur nvdr.) hebben we nog maar twee klanten gehad. Beide waren doelbewust op zoek naar iets. Zo had de eerste mevrouw dringend een paar sandalen nodig, omdat het nu zo warm is. Die heeft ze gepast en mee genomen.”

Rustige start voor Kortrijkse winkels, wel lang aanschuiven bij telecomzaken

Ook Kristina Tadevosyan is doelbewust op stap. Ze is hoogzwanger en heeft van alles nodig voor de baby. “Ik ben uitgerekend voor 1 juni”, vertelt ze. “Natuurlijk heb ik al heel veel online gekocht, maar voor sommige zaken is dat niet zo praktisch. Vandaag wil ik zeker een paar pyjama’s voor mezelf, voor na de bevalling en een paar tutjes vinden. Als ik die online koop, ben ik bang dat ze niet meer op tijd zullen aankomen. Veel winkels doen nu immers langer over hun leveringen. Om eerlijk te zijn ben ik blij dat ik eens andere mensen zie (lacht). Want ik ben nog haast niet buiten gekomen sinds de lockdown. Maar ik doe het alleen omdat het nodig is, van funshoppen in geen sprake.”

Geen mondmaskers?

De maatregelen van Stad Kortrijk lijken voorlopig goed te werken. De aangekondigde toegangspoorten bestaan slechts uit twee nadars die telkens opzij geschoven worden door twee stadsmedewerkers als er leveranciers of bewoners langs moeten. Dat systeem werkt vrij vlot.

Rustige start voor Kortrijkse winkels, wel lang aanschuiven bij telecomzaken

De bollen op de straat, die aangeven in welke richting je hoort te wandelen, zorgen nog voor wat verwarring. Het weinige volk in de straat liep nogal kriskras door elkaar. Oppositiepartij Vlaams Belang maakte zich ook meteen boos omdat de stadsmedewerkers niet voorzien zijn van een mondmasker. “Wat een schande! Medewerkers Stad Kortrijk die de opening Lange Steenstraat begeleiden, worden zonder mondmasker onbeschermd op straat gestuurd. Onaanvaardbaar!”, aldus Wouter Vermeersch.

Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) reageert kort. “De federale overheid verplicht in dit geval geen mondmasker. Al onze medewerkers hebben er een gekregen en kunnen het aandoen als ze dat wensen. Ik zal hen dat ook aanraden, maar het moet dus niet.”

https://www.youtube.com/watch?v=iojcMUVpRZ8

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier