Rust lijkt terug in Blankenberge: “Maar een schande dat hier nog relschoppers rondlopen”

Wim Kerkhof

Na de ‘time-out’ van zondag, waren de dagjestoeristen maandag opnieuw welkom in Blankenberge. De rust leek er maandagmiddag te zijn weergekeerd. “Maar ons is die rust niet gegund. We zitten ook maandag weer met een gevaarlijke zee”, zegt hoofdredder Tom Cocle.

Ter hoogte van het casino werd rond de middag de rode vlag gehesen. Eerder waren al verschillende interventies nodig. “Net zoals de afgelopen dagen, zitten we bovendien ook vandaag (maandag, red.) weer met dat ‘andere’ publiek, dat moeilijk omkan met gezag. Dat er hier zondag nog verschillende jongeren rondliepen die zaterdag betrokken waren bij die vechtpartij, is dan ook misselijkmakend“, aldus Cocle.

Dat wordt door burgemeester Daphné Dumery bevestigd. “De politie blijft daarom extra alert. Blijkbaar ging het zaterdag om rivaliserende jeugdbendes uit Brussel. Op videobeelden is te zien hoe die jongeren niet alleen zij aan zij tegen de politie, maar ook tegen elkaar zwaar tekeergingen”, zegt ze.

Niet polariseren

Dumery roept op om niet te polariseren. “We zagen de voorbije dagen inderdaad een ‘ander soort publiek’ in onze badstad, maar het merendeel van die mensen gedraagt zich wél correct. Dus: benoemen mag, maar alstublieft, stop met dat polariseren. Die amokmakers van zaterdag, dat waren inderdaad allochtonen. Maar het waren in de eerste plaats criminelen met een ellenlang strafblad.”

Dumery pareert ook de kritiek dat ze de situatie zaterdag had moeten zien aankomen. “Natúúrlijk wisten we wanneer het hoog water ging zijn. Heel ons strandplan is gebaseerd op de wisselwerking tussen hard en zacht strand. Maar zaterdag was het roeien met de riemen die we hadden. We hebben op een gegeven moment wel de Brugse Steenweg afgesloten toen het te druk werd.”

Impact op redders

Bij de strandreddingsdienst is de motivatie ondertussen ook een beetje zoek sinds zaterdag. “Iedereen zal blij zijn als de zomer voorbij is“, zucht hoofdredder Tom Cocle. Een van zijn redders, een 19-jarige Blankenbergenaar, zit nog altijd thuis nadat hij zaterdag een fles tegen zijn hoofd kreeg.

“Wat hier zaterdag gebeurd is, heeft op iedereen een enorme impact gehad. Ik heb verschillende redders vol onbegrip zien huilen. Maar ik wil vooral onthouden dat politie, strandredders en badkarhouders hier schouder aan schouder stonden. De solidariteit was enorm.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.