Rune Belgisch kampioen in het boogschieten op de staande wip

Rune Vuylsteke (15) uit Koekelare in zijn driekleur als kampioen van België boogschieten bij de junioren. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Er zit Rune Vuylsteke uit Koekelare een wel heel bijzondere nationale driekleur om de schouders. De 15-jarige leerling van het VLTI in Torhout, de stad waar zijn mama lesgeeft aan De Oefenschool, is bij de junioren Belgisch kampioen boogschieten op de staande wip geworden. Een prestatie waarvan de prille basis ooit in de tuin van zijn opa werd gelegd, toen Rune er leerde schieten met primitieve, zelfgemaakte bogen uit wilgentakken.

Rune is de enige zoon van Sammy Vuylsteke en Ilse Ramboer uit de Sterrestraat in Koekelare. Sammy, afkomstig uit Ichtegem, werkt als metaalbewerker bij Hoet Construct in Koekelare, en Ilse, afkomstig uit Eernegem, is al diverse jaren onderwijzeres aan De Oefenschool in Torhout, waar ze momenteel in de wijkafdeling De Koornbloem actief is. Rune volgt het vierde jaar biotechnieken aan het VLTI. Hij heeft in zijn vrije uren eerst geruime tijd als doelman bij de jeugdploegen van voetbalclub KM Torhout gespeeld, maar legt zich nu toe op mountainbiken bij de Poggio Bikers in zijn gemeente en… op boogschieten bij Willem Tell in Zedelgem. In dat laatste blijkt hij talent te koop te hebben, met de Belgische titel tot gevolg. Hij schiet niet alleen geregeld de top naar beneden, maar schiet ook zelf als een pijl naar de top.

Mix van alle leeftijden in de schuttersvereniging

De schuttersvereniging Zedelgem Willem Tell, kortweg Zedelgem WT, heeft haar staande wip op het domein De Groene Meersen. Daar hebben de eigen schietingen plaats, maar de club gaat ook graag deelnemen aan wedstrijden en kampioenschappen in heel België en zelfs Frankrijk.

Opvallend: flink wat jongeren vervoegen de rangen, onder wie verschillende meisjes. “Die mix van alle leeftijden maakt deze hobby net zo aangenaam”, vindt Rune. “Je leert van elkaar. Helaas konden we als gevolg van corona lange tijd niet aan wedstrijden op andere plaatsen deelnemen. Gelukkig mochten we wel in kleine groepjes binnen de eigen club schieten, omdat het een buitenactiviteit was. Nu mag alles weer en dus kon het Belgisch kampioenschap eind augustus plaatsvinden in Haasdonk, niet zo ver van Antwerpen. Het werd georganiseerd door de KNBBW, de Koninklijke Nationale Bond der Belgische Wipschutters.”

Rune mag straks ook naar het EK in Frankrijk

Rune kwam uit bij de junioren, de leeftijdscategorie van 15 tot 18 jaar. Hij was een van de jongsten van de 25 jeugdige deelnemers in die reeks, maar hij gaf allen het nakijken. Omdat het aantal schutters groter was dan gewoonlijk, diende iedereen maar elf keer te schieten in plaats van 20 keer in normale omstandigheden.

Uiterlijk blijf ik altijd kalm, maar in mijn binnenste minder. Toch sta ik niet van de spanning te trillen op mijn benen, hoor

“In de kooi bovenaan de staande wip vind je eerst drie rijen kleine vogels, dan twee zogenoemde kallen, twee zijvogels en de top”, legt Rune uit. “Allemaal soorten pluimpjes. De kleine vogels zijn één punt waard, de kallen twee, de zijvogels drie en de top vier. Ik heb met mijn elf schoten in totaal 12 punten gescoord, goed voor de nationale titel. Driemaal haalde ik met één schot twee kleine vogels ineens naar beneden. Bij de club in Zedelgem oefenen we daar intensief op. Je moet er een specifieke positie voor innemen.”

Met het boogschieten valt er niets te verdienen, het gaat op de eerste plaats om de eer en het plezier. “Ik kreeg een beker, een medaille, een waardebon en de tricolore trui”, aldus Rune. “Dankzij mijn nationale titel ben ik wél geselecteerd voor het EK, de Europese kampioenschappen volgend jaar in Frankrijk. Het schuttersseizoen op de staande wip loopt van april tot eind september. In Zedelgem schieten we elke vrijdagavond en voorts geregeld op zaterdag of zondag op verplaatsing voor de wedstrijden.”

Dat Zedelgem WT de jonge schutter uit Koekelare voor het Belgisch kampioenschap afvaardigde, is geen toeval. De leden hadden snel in de smiezen dat Rune getalenteerd is in hun sport. Voor zijn nog jonge leeftijd beheerst hij de vaardigheden van het boogschieten uitstekend.

Bij opa Luc in de tuin geoefend op trefzekerheid

Rune was een knaapje van amper 6 of 7, toen hij in de tuin van zijn opa Luc Ramboer aan de Statieput in Eernegem leerde bogen maken van wilgentakken en er met eenvoudige pijlen op doelwitten mee schoot. Wat hij toen puur voor het amusement deed, zou zonder het te beseffen de aanzet worden voor zijn nationale titel. Met dank aan opa dus…

“Natuurlijk is goed mikken in onze sport heel belangrijk”, vertelt Rune. “Maar wat sommige mensen niet beseffen, is dat die trefzekerheid veel techniek vergt. Je hebt altijd wat geluk nodig, maar het is veel meer dan dat. Je moet in de juiste positie staan, je lichaam flexibel buigen en de nodige technische knepen kennen. Ik kan met mijn boog al 43 pound trekken, dat is zowat 20 kilogram en best wel veel. Mijn boog kan aangepast worden aan de lengte van mijn armen en is gemaakt van heel degelijk materiaal.”

Rune hoopt nog lang met het boogschieten te kunnen doorgaan. “Dit is een sport die je op elke leeftijd kunt doen”, zegt hij. “Of ik stress heb op kampioenschappen? Uiterlijk blijf ik altijd erg kalm, maar in mijn binnenste minder. Al valt het wel mee. Ik sta niet van de spanning te trillen op mijn benen, hoor.” (lacht)

Rune zou in de winter zijn goede vorm willen behouden dankzij schietingen op de liggende wip, maar hij is er nog niet uit bij welke club hij dat zal doen. “We zien wel”, klinkt het. “Het bijzonderste is dat ik er plezier aan blijf beleven. Ik heb een sport gevonden waarin ik me volledig thuisvoel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.