Rumbeekse kerken gooien deuren open

Noël Keersebilck is voorzitter kerkfabriek van de Sint-Henricuskerk.© (Foto SB)
Noël Keersebilck is voorzitter kerkfabriek van de Sint-Henricuskerk.© (Foto SB)
Redactie KW

“De Sint-Henricuskerk doet samen met de Sint-Petrus en Pauluskerk mee aan de Open Kerkendag op zondag 6 juni”, bevestigt Noël Keersebilck (74), voorzitter kerkfabriek van de Sint-Henricuskerk op de Zilverberg. Hij vertelt ons meer over zijn interessante traject.

“Ik heb mijn kinder- en jeugdjaren in Brugge (Sint-Andries) doorgebracht”, steekt Noël van wal. Ik studeerde aan de Gentse universiteit af als landbouwingenieur. Ik koos ervoor omdat er in het handvest van de Club van Rome (1964) werd gewaarschuwd voor voedseltekorten in de wereld. De wereldverbeteraar in mij zei dat ik met deze opleiding misschien een klein steentje in de wereldrivier kon verleggen.”

“Ik trouwde in 1971 met Annie Van de Venne. Samen zijn we eerst naar Israël getrokken en in 1972 doorgereisd naar Bogor op het eiland Java (Indonesië). Ik was door de Gentse universiteit uitgestuurd, onder de paraplu van het toenmalige ABOS (Algemeen Bestuur voor Ontwikkelings-Samenwerking) om er de rijstcultuur te bestuderen, waar nodig te verbeteren met een hogere opbrengst tot gevolg. De resultaten van mijn werk en studie ter plekke hebben in 1979 geleid tot een doctoraat in de landbouwwetenschappen. Ik werkte ook een tijdje op het ABOS zelf, waar ik verantwoordelijk was voor landbouwprojecten in Azië. Dat was een echte ‘nine tot five’ job, niet echt mijn cup of tea .”

Verhuis naar Java

“Samen met mijn gezin vertrokken we in 1981 richting Yogjakarta op Java. Tot 1986 werkte ik er als docent aan de plaatselijke universiteit. Drie van onze vier kinderen zijn op Java geboren. In 1984 is mijn vrouw Annie met de drie kinderen naar België teruggekeerd voor hun middelbare studies. Ik ben er nog twee jaar gebleven tot na de geboorte van ons vierde kind. Ik vloog om de drie maanden op en af, een lastige tijd. In functie van buitenlandse opdrachten bezocht ik vele landen in Azië om er mee landbouwprojecten op te starten en te begeleiden. Terug thuis werkte ik eerst nog even op de landbouwfaculteit in Gent maar vanaf 1 januari 1988 startte ik als bedrijfsleider in de groenten- en fruitveiling in Roeselare en was ik er verantwoordelijk voor de nieuwbouw. Vanaf 1993 werd ik benoemd tot algemeen directeur. In 2008 begon mijn pensioen. We woonden eerst in de Sterrebosdreef, sinds juli 2019 in de residentie ‘t Withof in de Pastoor Slossestraat.”

Meteen voorzitter

“In 2016 werd ik door Leen Pype, echtgenote van Dirk Cardoen en penningmeester van de kerkfabriek Sint-Henricus, aangesproken om me kandidaat te stellen om een vrijgekomen plaats in de kerkraad in te nemen”, vertelt Noël verder. Voorzitter Octaaf Deleyn had om gezondheidsredenen ontslag genomen. “Mijn kandidatuur werd aanvaard en tot mijn verbazing werd ik direct tot voorzitter verkozen. De afgelopen tijd had de kerkraad van Sint Henricus de handen vol met het afwikkelen van het dossier kerk Beitem. Door de fusie van de parochies op de Zilverberg en Beitem moesten we plots een belangrijk patrimonium een zinvolle herbestemming geven. Wij zijn tevreden met het bereikte resultaat tussen de Sint-Lodewijkschool, Arcorum, de stad en de Beitemse verenigingen. Ik ben erg blij dat de kerktoren als kern én baken langs de Meensesteenweg overeind blijft. Een moeilijk punt blijft de zorg voor een veilige omgeving om en rond school en kerk. Als kerkfabriek is het onderhoud van de kerk een constante zorg. Mijn bestuurservaring komt ook hier goed van pas.”

Mooi programma

“Sinds begin dit jaar ben ik ook voorzitter -teamleider- van OKRA Rumbeke-Oekene in opvolging van Gilbert Laruywe. Ook hier bleven de activiteiten door corona beperkt, maar de activiteitenmolen komt straks opnieuw op snelheid”, vervolgt Noël.

“Samen met de collega’s van de Sint-Petrus en Pauluskerk doen we mee aan de Open Kerkdagen. Op zondag 6 juni zetten we de deuren van beide kerken wagenwijd open en hebben we een interessant programma, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, in elkaar gestoken.” (AD)

Alle info: kerkinrumbeke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier