Rumbeekse kaas van ‘t Groendal blijkt zelfs ontzettend populair in de ruimte

Johan en Louis-Philippe Deweer van kaasboerderij 't Groendal met de kaas die mee is in de ruimte.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Johan en Louis-Philippe Deweer van kaasboerderij 't Groendal met de kaas die mee is in de ruimte.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Er wordt West-Vlaamse kaas in de ruimte gegeten. De Amerikaanse astronaute Shannon Walker, die sinds eind vorig jaar in het International Space Station verblijft, houdt wel van kaas van ‘t Groendal in Rumbeke. Het ISS heeft zelfs al tweemaal een bestelling laten overvliegen.

Johan Deweer van Kaasboerderij ’t Groendal uit Rumbeke vindt dit ook een verrassing. “Onze kaas werd al geleverd aan landen zoals Dubai en zelfs ook op de vluchten van Brussels Airlines. Maar onze OG Kristal en Old Farmdal is dus heel populair in de Verenigde Staten. Ik had nooit gedacht dat de kaas tot in de ruimte zou komen.”

Buiten Europa zijn de Verenigde Staten het meest populaire exportland voor Kaasboerderij ’t Groendal. “Dat is moeilijk te verklaren”, vertelt Johan. “Maar mij hoor je niet klagen. Ik vind het fantastisch dat onze kaas een succes is in Amerika.”

Export

De kazen worden via de kaasaffineurs Van Tricht naar het buitenland geëxporteerd. Zij staan in voor de buitenlandse distributie van de kazen van ’t Groendal. “Van Tricht uit Antwerpen exporteert de kaas naar de Verenigde Staten en daar wordt dat dan verdeeld”, vertelt Johan.

“De kaas wordt via boot getransporteerd, maar de precieze werking van hoe onze kaas tot in Amerika en zelfs in het ISS geraakt, is voor mij ook niet zeker. Maar kijk, de kaas is zelfs al tot in Houston geraakt, dus wie weet waar we nog allemaal mogen leveren.” (JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.